TÓTH KÁROLY

Full text search

TÓTH KÁROLY
TÓTH KÁROLY (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. A 12. módosító indítvány kapcsán szeretnék úgy hozzászólni, hogy lehetőség szerint minden formai igényt kielégítve szigorúan a módosító indítványhoz kapcsolódjon a hozzászólás. Ez a módosító indítvány egy új elemet vezet be a törvény eredeti szelleméhez képest. A törvény eredeti szelleme azt mondta, hogy ahogy kihirdetésre kerül a törvény, másnaptól kezdve ez az adórendőrség él, virul és működik, és üldözi a nagyhalakat, mert ezt többször hallottuk.
Természetesen ekkor a kihirdetés napjára a 13. pontban leírt felhatalmazások, belső szabályozások egy nap alatt vagy a kihirdetés közben elkészültek volna, és minden törvényi feltételt megteremtettek volna.
A 12. ponthoz kapcsolódva három konkrét észrevételt hadd tegyek, mert szerintem jobb, mint a kihirdetés napján a 30 nap, de messze nem elegendő.
Az első ilyen: felhívom valamennyiünk figyelmét, hogy legalább olyan jelentőségű törvényről van szó, mint az ítélőtáblák. Az ítélőtáblák megalapozott létrehozására és működtetésére egy év is kevés a mostani kormány megítélése szerint. Itt a 30 nap úgy elegendő, hogy eközben az összes belső részletszabályozás is elkészül, például az is - a kormány rendeletében -, hogy hogyan tud például fedőintézményt létrehozni és működtetni ez a hivatal.
Második: szintén 30 nap alatt nyilvánvalóan a teljes személyi állományt nemcsak felvenni tudja, ez hagyján, hiszen meg nem erősített információim szerint Békés megyében már az első számú jelölt helyett új első számú jelölt van, 30 nap alatt ez még rendben van, belefér sok változtatás. De 30 nap alatt a következő rendkívül fontos feladatnak meg kellene történni: létrehozzák ezt a szervezetet, a törvény létrehozza, 30 napon belül elkészül az összes kormányrendelet, pénzügyminiszteri rendelet, és 30 nap alatt megtörténik egy nagyon szigorú biztonsági átvilágítása az itt dolgozó embereknek.
Készséggel elfogadom a pénzügyminisztériumi államtitkár úr előterjesztését, hogy ez valóban a kulcsügyekre, úgymond a kedvenc szóhasználattal a nagyhalakra, a szervezett bűnözésre vonatozik, annál inkább fontos, hogy ezen 30 nap alatt az ott dolgozók biztonsági átvilágítása megtörténhessen, megtörténhessen a nemzetbiztonsági átvilágításuk. Ez szintén az önök érdeke, 30 nap van, emlékezzenek a másik törvényre, amelyikről nemsoká szavazunk, amelyik azt mondja, hogy azokat a bírákat és ügyészeket, akik ilyen jellegű ügyekkel foglalkoznak, át kell világítani - erről szól a nemzetbiztonsági törvény módosítása -, mert egyébként rendkívül nagy a kockázati tényező.
Mindezt 30 nap alatt kellene megtenni, ráadásul úgy 30 nap alatt, hogy közben önöknek még be kell nyújtani ugyanebben a 30 napban - csak a 30 napról beszélek, elnök asszony - még azt a törvénymódosítást is, amely a nemzetbiztonsági törvényt azért módosítja, hogy létrejöjjön az az állapot, ami a bíráknál és az ügyészeknél van, hogy megtörténhessen a nemzetbiztonsági átvilágításuk. Mert különben a 30. nap után, képviselőtársaim és államtitkár úr, a következő állapot jönne létre: a szervezett bűnözésben a nagyhalaknak ki lenne jelölve az a 240 ember az egész országban, akik a legnagyobb hatalommal és a legnagyobb információval rendelkeznek.
Csak ezek nincsenek kitéve a országban a nemzetbiztonsági kockázatnak? Vagy ebben a 30 napban rendkívüli parlamenti ülésen elfogadjuk ezt a törvényt is? Vagy létrehozunk egy nagyon nagy hatalmú szervezetet, amely 30 nap múlva hatályba lép, lesz 240 embere, nagyon nagy információs bázisa, és csak ez a 240 ember nem lesz védve az országban, az összes bíró, ügyész igen, akármilyen kis ügyet, nagy ügyet tárgyal, az összes rendőr, aki ilyen típusú ügyekhez hozzájuthat, nemzetbiztonsági szolgálatok dolgozói, csak egy nem, aki használja, mert önök azt mondják, hogy 30 nap alatt minden megtehető, és ezek az emberek nincsenek kitéve nemzetbiztonsági kockázatnak.
Szerintem ez végig nem gondolt javaslat. Ezzel együtt a befejező mondat - tudom, ez már nem tartozik a 30 naphoz, elnök asszony -, szeretném elmondani, hogy a cél nemes, de egy nemes célt bármilyen eszközzel nem lehet megoldani, mert akkor a célt veszélyeztetjük.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť