DR. PINTÉR SÁNDOR

Full text search

DR. PINTÉR SÁNDOR
DR. PINTÉR SÁNDOR belügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A NATO az eddigi várakozásokon túlmenően már 1999 tavaszán megvalósíthatónak látja országunk csatlakozását a szervezetéhez. A nemzeti biztonsági felügyelet felállítása nélkül azonban erre nem kerülhet sor. Felismerve a döntés kiemelkedő nemzeti érdekét és súlyát, a parlamenti pártok között konszenzus alakult ki a nemzeti biztonsági felügyelet létrehozásának kérdésében.
A kormány részéről nem hiányzott az együttműködési készség a felügyelethez kapcsolódó kérdések megvitatásában. A törvényjavaslathoz benyújtott jobbító szándékú módosító indítványok mindegyikét befogadta a kormány, és támogatja azok Országgyűlés általi elfogadását. Támogatja azt a javaslatot, hogy a létrehozandó szervezet felett parlamenti kontroll valósuljon meg; a nemzeti biztonsági felügyelet elnöke a szervezet tevékenységéről a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter útján évente legalább egyszer számoljon be az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának és a honvédelmi bizottságnak.
A nemzetbiztonsági bizottság ellenőrzési jogkörét még ennél is tovább terjesztettük. A bizottság kérheti vizsgálat lefolytatását a felügyeletnél, illetve ténymegállapító vizsgálatot folytathat le, és felhívhatja a minisztert a szükséges intézkedések megtételére.
Elfogadásra talált a kormánynál az a módosító javaslat is, amely a felügyeletet nem egy országos hatáskörű szervként, hanem a Miniszterelnöki Hivatal szervezeti egységeként tervezi felállítani. Ennek megfelelően a felügyelet a Miniszterelnöki Hivatal szervezeti struktúrájába épülve, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős miniszter irányítása alatt fog működni.
A parlamenti pártok közös erőfeszítése eredményeként egy olyan törvényjavaslat van most önök előtt, amely magába foglalja a kormányzó koalíciós pártok és az ellenzéki pártok elképzeléseit, és amely maradéktalanul figyelembe vette a NATO-elvárásokat.
Tisztelt Ház! Az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat beilleszti a NATO-minősítési fokozatokat a magyar titokvédelmi rendszerbe. Garantálja a NATO-tól kapott minősített információk megfelelő kezelését, a biztonsági követelmények érvényesülését.
A törvényjavaslat általános vitája során több támogató felszólalás hangzott el a plenáris ülésen. Alapvetően a felszólalások méltatták a törvényjavaslat megfelelő előkészítettségét, ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy egyetértve az országgyűlési adatvédelmi biztos kifogásaival, a törvényjavaslat kiegészítésre szorul.
Több képviselői indítvány született, amelyek pontosították a normaszöveget. Az adatvédelmi biztos indítványának megfelelően meghatározásra kerültek a biztonsági ellenőrzéssel védendő adatok is.
(18.20)
A törvényjavaslat a módosító indítványokkal együtt megfelel a Magyar Köztársaság kormánya, valamint a NATO és a Nyugat-európai Unió között aláírt, az információ biztonságáról szóló megállapodásnak. A törvényjavaslat elfogadásával eleget teszünk annak az elvárásnak is, hogy az előkészületeket felgyorsítsuk, és a szükséges jogi környezetet már a korábban tervezett áprilisi csatlakozás előtt megteremtsük.
Kérem a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslatokat - a vita során elhangzottak figyelembevételével - mint a NATO-csatlakozás szükséges és elengedhetetlen feltételét fogadja el.
Köszönöm tisztelt figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť