DR. CSÁKY ANDRÁS

Full text search

DR. CSÁKY ANDRÁS
DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Cegléd város polgárai már az 1800-as évek elején összefogtak annak érdekében, hogy méltó körülmények között gyakorolhassák hitüket. Ennek eredményeként, Hild József európai hírű építész tervei alapján, 1835-1870 között megépült Közép-Európa legnagyobb református temploma, mely kb. 5000 személy befogadására alkalmas, 44 méter hosszú, 33 méter széles és 60 méter magas.
(15.30)
A monumentális épület Cegléd város és a régió egyik szimbóluma. A millenniumi időkben tetőszerkezetét átépítették, de ez 1936-ban sajnos tűzvész áldozata lett. Ezt követően nyerte el mai formáját a templom. A háborús időkben több belövést kapott, s ennek nyomai még ma is, 53 év elteltével láthatók az építményen. 1968-70 között részleges felújítás történt az épületben, de ennek is immár harminc éve. Közismert tény, hogy az élőlényeken kívül az építményeknek is vannak olyan időszakaik, amikor fizikai állapotukban kedvezőtlen változások mennek végbe, vagyis az öregedés jelei mutatkoznak rajtuk.
Cegléd városa a Műemlékvédelmi Hivatallal együttműködve 1991-95 között jelentős felújítási munkákba kezdett. 25 millió forint ráfordításával sikerült a főhomlokzatot és a két oldaltornyot teljes mértékben renoválni. A baloldali restaurációt követően - természetesen anyagi okokra hivatkozva - a felújítás folytatása leállt. Az idő vasfoga azonban nem volt tekintettel a választások eredményére, és az épület, különösen a nagy kupola állapota tovább romlott. A templom az állagmegóvásra költött évi több millió forint ellenére több helyen beázik. Jelenleg már a teljes külső és belső munkálatok befejezéséhez mintegy 150-180 millió forintra lenne szükség. Ennyit se a hívek, se a város nem képes áldozni. A beruházás nagyságát figyelembe véve a hatalmas építménynek városunk és országunk határán túl is érdeklődésre kellene számot tartania.
Tisztelettel kérdezem a miniszter urat, hogy a nem csupán egyházi szempontból, hanem Magyarország épített öröksége, tehát műemlékvédelmi szempontból is kiemelkedő templom méltóképpen hirdetheti-e a kereszténység örökkévalóságát államalapításunk centenáriumán.
Várom válaszát. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť