DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr interpellációja lehetőséget biztosít számomra egy nagyon fontos, valóban a lakosság egészét érintő árrendelet értelmezésére.
A Budapesti Elektromos Művek a havi számláit a jogszabály által előírt módon, az éves tömbök időarányos alkalmazásával készíti. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy az ELMŰ Rt. a havi számlázásban az egy évre megszabott fogyasztási tömbök egy napra eső hányadát veszi figyelembe, és megszorozza a számlázási időszakban foglalt napok számával, s ennek alapján állítja ki a számlát. Tehát akár hosszabb, akár rövidebb a két leolvasás és a számlázás közötti időszak, a fogyasztó mindenképpen megkapja az alacsonyabb díjszabású keretet, méghozzá nem éves, hanem napi elszámolásban. Ez azt eredményezi, hogy a fogyasztókat már az év lezárása előtt teljeskörűen elszámolják, és az addig időarányosan járó 1-es, 2-es vagy 3-as kedvezményes tömbértéket figyelembe veszik.
A rendelkezésemre álló rövid idő alatt gyors felmérést végeztettem néhány más áramszolgáltatónál is, tehát nemcsak Budapesten. Ennek alapján kijelenthetem, hogy más társaságoknál is vagy az előbb ismertetett módszert alkalmazzák, vagy elkészítik az összegező éves elszámolást, tehát az év végén szaldót vonnak a tényleges és az előzetesen leolvasott és számlázott mennyiség között.
Az elmondottak alapján tehát megállapítható, hogy az éves tömbök figyelembevétele folyamatosan történik, a fogyasztókat nem éri, nem érheti kár. A villamosenergia-törvény értelmében a fogyasztói panaszokat és az árrendeletek betartásának ellenőrzését a Magyar Energia Hivatal végzi.
Tájékoztatom képviselő urat, hogy az előbb mondottak mellett is felkértem az Energia Hivatalt, hogy 1999. első félévében fokozott ellenőrzést végezzen e tárgyban. A további feladatokról, amennyiben ezek szükségesek, ezen félévi ellenőrzés eredménye alapján fogok intézkedni.
Tájékoztatom arról is képviselő urat, hogy jelenleg folyik a villamosenergia-tarifarendszer korszerűsítésére vonatkozó munka. A Magyar Energia Hivatal olyan javaslatot készít elő, amely az ön által felvetett problémát és az annak okát képező értelmezési nehézségeket kizárja, tehát az ilyen feltételezéseknek igyekszünk az elvi lehetőségét is kizárni.
Kérem képviselő urat és tisztelt képviselőtársaimat, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť