SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Államtitkár Úr! 30 ezer forint, se több, se kevesebb, 30 ezer forint! Ez az az összeg, amellyel a kormány, de a ma délelőtti költségvetési részszavazás tanúsága szerint a kormánypárti koalíciós képviselők is meg akarják váltani történelmünk egyik legsötétebb vészkorszaka áldozatainak halálát. Hol vannak már a nemrég vallott pátoszos szép igék? 30 ezer forint! Ennyivel kívánják önök egyszer s mindenkorra megtisztelni a szovjet hadifogolytáborokban 1945. augusztus 1-je után elpusztult magyar katonák, a deportálólágerekben a második világháború alatt elpusztított magyar emberek, a szovjet kényszermunkára, a málenkij robotra hurcolt, s végül halálba küldött mártírjaink halálának emlékét.
Az elpusztult deportáltak, kényszermunkára hurcoltak és hadifoglyok közvetlen hozzátartozóinak erkölcsi igazságot szolgáltató 1997. évi XXIX. törvény úgy rendelkezett, hogy magáról a kárpótlás összegéről, a kifizetés rendjéről, határidejéről és ütemezéséről külön törvény rendelkezik. Külön erről szóló törvény végül is nem született, de a kormány a jövő évi költségvetés LVIII. §-ában kívánta rögzíteni a kárpótlás összegét, ezt a megalázóan alacsony 30 ezer forintot.
(15.10)
Nyilvánvaló, hogy egy aljas okból, politikai indítékból szándékosan kioltott emberi életet teljesértékűen megváltani nem lehet, legfeljebb jelképesen. Ez azonban nem lehet magyarázat arra, hogy a jelképes összeg viszont minden elképzelést alulmúlóan alacsony, megalázóan alacsony legyen.
A szóban forgó korszak áldozatainak feleségei, gyerekei többségében már maguk is idős, elesett és igen kispénzű emberek, akik hosszú hónapok óta a Kárpótlási Hivatal jogerős határozatával kezükben várták, hogy a beígért külön törvény a lényegről, a kárpótlási összegről is rendelkezzen. Ez most megtörtént. Emberek, hozzátartozók fájdalmát ennyire aligha alázta még meg kormány.
Kérdezem az államtitkár urat: jó lelkiismerettel tudja-e megerősíteni, tisztelt államtitkár úr, hogy erre a célra semmivel nincs több pénz, sem idén, sem jövőre, sem semmikor?
Várom válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť