DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR

Full text search

DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR
DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR, a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A mezőgazdasági bizottság 1998. november 11-ei ülésén megtárgyalta a T/325. számú törvényjavaslatot a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetéséről. Ezen belül a bizottság a költségvetés mezőgazdasággal foglalkozó fejezeteit tárgyalta, valamint az Állami Számvevőszék 1999. évi költségvetéshez adott véleményezésének mezőgazdasági vonatkozású részeit.
A bizottság megállapította, hogy a költségvetési javaslat a mezőgazdaság számára 1999-ben 159 milliárd forintot kíván biztosítani. Ez 40 milliárd forinttal több, mint az, amit az előző kormány 1998-ban a mezőgazdaság számára biztosított, 119 milliárd forint. (Dr. Kis Zoltán: De ebben benne van a kölcsön is! - Derültség az SZDSZ padsoraiból.)
Az 1999. évi költségvetés kifejezett célja, hogy az olyan folyamatok, mint az egyensúlyjavítás, hatékonyságnövekedés képezzék az agrárgazdálkodás alapjait. A bizottság megállapította, hogy a költségvetés mezőgazdaságot érintő fejezete fő hangsúlyt a beruházásokra és a növekedésre helyezi. A költségvetés 10-11 százalékos inflációs hatással kalkulál, valamint 2-3 százalékos fogyasztásnövekedéssel.
Fontos eleme az agrárköltségvetésnek, hogy a jövedelemcentralizáció és az újraelosztás aránya mérséklődik, vagyis az állam kisebb szerepet vállal a jövedelemfolyamatokból. A költségvetés kiemelten kezeli a termelési támogatásokat és a piacra jutás elősegítését. Ez komoly előrelépés az előző évekhez képes. A garanciavállalásokra elkülönített összeg 16 milliárd forint. Ezen összeg nagyságából adódóan a piacszabályozás előtt több olyan csatorna nyílik, amely korábban nem létezett.
Az agrárköltségvetés tartaléka 1,9 százalék, ami 2,5 milliárd forintnak felel meg. Külön kiemelem az informatikai rendszer korszerűsítését, amely úgy a földnyilvántartást, mind a tenyészállat-nyilvántartást elősegíti és lehetővé teszi.
Az Európai Unióhoz való csatlakozás előkészítésére 7,1 milliárd forint van betervezve, amely arányosan megfelel a kormány által a csatlakozási folyamat befejezéséig meghirdetett 25-30 milliárd jövő évre eső költségrészének.
Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta, és ajánlja az Országgyűlés számára elfogadásra.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť