HALÁSZ JÁNOS

Full text search

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS, a társadalmi szervezetek bizottságának előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A társadalmi szervezetek bizottsága november 10-én megvitatta a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot, és azt általános vitára alkalmasnak tartotta, alkalmasnak tartja.
A bizottság ülésén három kérdéskör köré csoportosultak a vélemények. Az első ilyen kérdéskör volt a társadalmi szervezetek bizottságát közvetlenül érintő előirányzatok kérdése, a második a civil szervezeteket, a társadalmi szervezeteket általában különböző fejezetekben érintő kérdések ügye, a harmadik pedig a költségvetés általános értékei voltak, amelyekről beszéltünk.
Az Országgyűlés fejezetében szerepel egy 323,1 millió forintos előirányzat, mely a "Társadalmi és karitatív szervezetek működési támogatása" elnevezést viseli. Ez az az összeg, amelyről majd az Országgyűlés dönt, és a döntést bizottságunk készíti elő, a bizottság tesz erre javaslatot. Az előző évek gyakorlata is hasonló volt, azzal a különbséggel, hogy az előző évben ez 291 millió forint volt. Az idén ez 323,1 millió forint, azaz több, mint 11 százalékkal emelkedett az összeg, az inflációt követi, ez megnyugtató. Emellett szerepel itt egy fejezetként egy alcímben 176,6 millió forint, mely egy új összeg. A személyi jövedelemadó bizonyos felajánlásaiból származik, az 1+1 százalék új összege, amely először jelenik meg a költségvetésben, hiszen a törvény most lépett úgy életbe, hogy ez megjelenhet a költségvetésben.
A bizottságunknál szóba került az, hogy ennek az összegnek az elosztása - hasonlóan az előzőhöz - az Országgyűlés hatáskörébe tartozik, de ezt is elő kell készíteni. A bizottságunk álláspontja volt az, hogy a javaslattételben szívesen közreműködik, hiszen van ebben gyakorlata.
A második kérdéskör az - ami igazán izgalmas volt, és egy kis búvárkodást is igényelt a bizottság részéről -, hogy a különböző minisztériumi fejezetekben nagyon sok helyen szerepel úgynevezett "Társadalmi önszerveződések támogatása" alcím, és itt különböző összegek adott szervezetek támogatására szolgálnak vagy olyan célok támogatására, amelyeket társadalmi szervezetek valósítanak meg. Ha megnézzük, ezeket az összegeket vizsgálva és összeadva kiderül, hogy az idén 5,1 milliárd forint volt ilyen célokra a költségvetésben, de a jövő évi tervezet 6,1 milliárd forintot tartalmaz. Ez körülbelül 20 százalékos növekedés. Azt hiszem, ez nagyon fontos, és ez a bizottságunkban is támogatásra talált. Ez a jelentős emelkedés azt is mutatja, hogy a polgári kormány értékei, meghirdetett céljai folyamatosan megvalósulnak. Azt hiszem, ezt megállapíthatjuk ebből a dologból is.
A harmadik kérdéskör, amiről beszéltünk, a költségvetés általános értékei voltak. A bizottság véleménye szerint ez a költségvetés jobb, mint az előző évi volt, mert egy sokkal jelentősebb tartalékot tartalmaz; jobb, mert átláthatóbb szerkezetű. Nem konfliktuskerülő költségvetésről van szó, ez egyértelmű értékeket tartalmaz. A kormány fontos tartalmi szempontjai jelennek meg benne, a családok támogatása, a közbiztonság erősítése, az oktatás és a kultúra kiemelt támogatása.
(19.00)
Ez mind elhangzott a bizottságunk ülésén, és a bizottságunk mindezt üdvözölte is.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A társadalmi szervezetek bizottsága tehát megtárgyalta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot, és azt általános vitára alkalmasnak tartja.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť