ZATYKÓ JÁNOS

Full text search

ZATYKÓ JÁNOS
ZATYKÓ JÁNOS, a mezőgazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága 1998. november 11-én megvitatta a Magyar Köztársaság '99. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatát, figyelembe véve az Állami Számvevőszék véleményét is. A vita az általános vitára való ajánlásról szólt. Az általános vitára való alkalmasságot a bizottság 12 igen és 9 nem szavazattal biztosította. A nem szavazatok magas aránya bizonyítja, hogy a bizottságon belül a kisebbségnek markánsan más véleménye fogalmazódott meg a többségi csenddel szemben.
A vita a költségvetés egészéről, illetve a törvényjavaslat XII. fejezete mentén bontakozott ki. Nagyon röviden szeretném összefoglalni a bizottság kisebbségi véleményét.
Mi úgy gondoljuk, hogy a jövő évi költségvetés nem hazánk modernizációjáról és felzárkóztatásáról szól. Nem tartjuk megalapozottnak a költségvetés bevételi oldalát, s ebből adódóan erősen megkérdőjelezzük a törvény végrehajthatóságát.
Véleményünk a költségvetés XII. fejezetéről: megállapodás a fejezet irányszámaira a PM és az FVM között nem született - mondja az Állami Számvevőszék a helyszíni ellenőrzés tapasztalatairól. Felvetődött bennünk a kérdés: netán ez motiválhatta Torgyán miniszter urat arra, hogy a fejezeti indoklások esetében lemondott aláírási jogáról, és ezt a mindent felvállaló politikai államtitkárára bízta? (Közbeszólások az SZDSZ padsoraiból: Így van! - Szórványos taps az MSZP padsoraiból.) Miniszter úr azt ígérte az "FM-irányelvek" című kiadványában, amely az agrárágazat pénzügyi szabályozórendszerének '99. évi továbbfejlesztéséről szól, hogy a piacra jutási támogatás 48,7 milliárd forint lesz, természetesen központi költségvetési forrásból. Ezzel szemben a törvényjavaslat csak 38,8 milliárd forintot tartalmaz. Eltűnt 10 milliárd forint! Az agrártermelés költségeit csökkentő támogatások esetében a torgyáni ígéret 58 milliárd forint, szintén központi költségvetési forrásból. A tényszám a költségvetési törvényben 48 milliárd forint. Ismét eltűnt 10 milliárd! Nem sok ez már egy kicsit?!
Már csak kuriózumként szeretném megemlíteni az alábbi tényt. Mint tudjuk, a '98-as évben 800 millió forint állt rendelkezésre a falugazdászi hálózat üzemeltetésére. És miről szól a közeljövő, az 1999-es év? Plusz 700 millió forintos támogatásról, és a mese hozzá a falugazdászi hálózat átalakítása és az ellátandó feladatok növekedése. Azt viszont nem értem, hogy mi történik 2000-ben, illetve 2001-ben, hisz a támogatás összege ismét 810, illetve 867 millió forintra csökken. Netán visszaalakítjuk a falugazdászi hálózatot, vagy csökkennek az ellátandó feladatok?
A felsorolt tények alapján összefoglalóan úgy tudom megfogalmazni a bizottságban kialakult kisebbségi véleményt, hogy az ígéretekről a lepel lehullott. Ez a költségvetési törvény nem az agrárválság megszüntetését célozta meg. Ez a költségvetési törvény az agrárválságban való bennragadás stratégiáját sugallja. Igaz, ennek is lehet üzenet értéke a mezőgazdaság szereplői felé, de ez az üzenet számunkra elfogadhatatlan.
(16.40)
Néhány perccel ezelőtt Szekeres Imre képviselőtársam elmondott egy idézetet, én is szeretnék ehhez kapcsolódni. Szeretném önöknek elmondani, hogy az a gondolatsor 1994 novemberében hangzott el itt, ebben a teremben. Ha valaha lehetett, lehet az akkori idézetnek aktualitása, akkor az most van, 1998 novemberében. Erre szeretném felhívni Szájer József frakcióvezető úr figyelmét.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť