DR. FRAJNA IMRE

Full text search

DR. FRAJNA IMRE
DR. FRAJNA IMRE, az egészségügyi és szociális bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. A bizottság többségi véleménye szerint a bizottság általános vitára alkalmasnak találta a társadalombiztosítás költségvetését. Ebben jelentősen támaszkodhattunk az Állami Számvevőszék véleményére, miszerint ez az eddigi legmegalapozottabb számokkal rendelkező társadalombiztosítási költségvetés; úgyhogy a bevételi előirányzatok kapcsán az Állami Számvevőszék és a mi megítélésünk szerint is igazából a tervezés statisztikai hibahatárain belül vannak a bevételi előirányzatok, ellentétben a korábbi évek gyakorlatával. A kiadási előirányzatok is reálisan vannak tervezve.
A bizottság többsége többek között azért is tartotta általános vitára alkalmasnak ezt a törvényjavaslatot, mert olyan új elemek kerültek be a kiadási oldal tervezésébe, ami a korábbi időben nem volt jelen. A gyógyító-megelőző kassza kapcsán az előirányzat tartalmazza az ügyeleti díjak és a 13. havi bér költségét is. Ezzel együtt is egy reálértékű növekedés következhet be az egészségügyi dolgozók bérében, szintén ellentétben a korábbi évek gyakorlatával.
A bizottság többsége szerint a gyógyszerkassza zártsága önmagában nem megítélhető intézkedés, támogatjuk azokat a lépéseket, amelyek megpróbálják lefékezni azt a roppant dinamikus kiadásnövekedést, ami a gyógyszerkasszában bekövetkezett az elmúlt évek folyamán. E kiadásnövekedéseknek semminemű szakmai tartalma nincsen, legalábbis a dinamika ilyen gyors növekedésének. Sokkal inkább különféle piaci szempontoknak az egészségbiztosítóra való hárításából következtek ezek a lépések.
(8.40)
Igen sok technikával kezelhető egyébként a gyógyszerkassza előirányzaton belüli tartása, bár magam részéről osztom az Állami Számvevőszéknek azt a véleményét, hogy az intézkedések megtétele nem biztos, hogy teljes súlyában ebben a költségvetési évben megtörténhet, de azt gondolom, annak a lépésnek a megtétele, hogy a gyógyszerkassza kiadásainak a további években való elszaladását megállítsuk, az egyik legfontosabb feladata a következő év költségvetésének.
A gyógyászatisegédeszköz-kasszánál pedig az a véleményünk, hogy ott sokkal több lehetőség látszik a kiadások visszafogásánál, már azért is, miután idáig a gyógyászati segédeszközök rendelésének ellenőrzésénél semminemű informatikai támogatás nem létezett. Ez gyakorlatilag egy ellenőrizetlen kassza volt. Tehát azt gondoljuk, hogy a következő évben lezajló informatikai fejlesztésnek önmagában egy kiadásvisszafogó hatása lehetne.
A nyugdíjalap kapcsán természetesen ismét felmerült a nyugdíjemelés kérdése. Ezt a vitát immáron többször lefolytattuk. A bizottság többségének az az álláspontja, hogy támogatja a kormány erre vonatkozó emelési javaslatait, így általános vitára alkalmasnak találja a társadalombiztosítási alapok 1999. évi költségvetését.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť