DR. GIDAI ERZSÉBET

Full text search

DR. GIDAI ERZSÉBET
DR. GIDAI ERZSÉBET (MIÉP): Köszönöm szépen, és örülök, hogy ezt elmondták, mert legalább ki tudom egészíteni az előadásomat más adalékokkal, amire itt nem tértem ki.
Az egyik az, ami szóba került, a hatástanulmány. Én elég sok hatástanulmányt készítettem életben, csináltunk az Egészségügyi Minisztériumnak is először egy olyan modellvizsgálatot, ami az ellátás és a szükséglet viszonyát mutatta meg, tehát nyilvánvaló: az egy szakmai kérdés, hogy a hatástanulmány mit tartalmaz. Ez a hatástanulmány egy szűk körű finanszírozási szemléletű hatástanulmány volt, és nem életminőséget és annak következményeit feltáró hatástanulmány, de ezt részleteiben is szívesen elmondom, ha a vita után erről majd szót ejtünk.
Az önkormányzatok kérdése. Félreértés van önök között. Nem az önkormányzatok ellen szóltam, hanem ez ellen az önkormányzat ellen. Tehát itt nem arról van szó, hogy ha egy finn rendszerű önkormányzatot bevezetünk, amelyben tessék végignézni, hogy kik vannak benne, szakemberek, esetleg egy-két szakszervezeti küldött, vagy akit megválasztanak, a háziasszony vagy bárki, aki ha a biztosítási pénzeket felügyeli, akkor oda fog figyelni rá. De higgyék el, itt nem erről volt szó! Én végigcsináltam ezt a választást, a vitát is. A munkaadó képviselője védte, hogy minél kevesebbet fizessen ki, ez zajlott a vitákban, a szakszervezet pedig tombolt és azt akarta, hogy a saját érdekeit képviseltesse, márpedig az MSZOSZ többsége... Tehát ott nem arról volt szó, nem is volt beleszólási joga igazán, nem volt igazán olyan joga, hogy vétót emeljen. Hát azért tessék tisztán nézni ennek az önkormányzatnak a mechanizmusát!
Ha az ellenőrzésre térünk ki, akkor teljesen igazuk van, elfogadom, meg kell teremteni - és én ezt említettem is - egy szigorú ellenőrzési rendszert, hogy ne kerüljön idegen kezekbe ez a forrás, és én mindvégig, évtizedek óta azok közé tartozom, akik ezért küzdenek. Ennek lehet egy formája egy tisztességes önkormányzat, egy más alapú önkormányzat megteremtése, lehet egy olyan szakmai grémium, amilyen Nyugat-Európában több helyen van, amely ezt felügyeli, és a parlamentnek tartozik beszámolással a tb-igazgatóságon keresztül (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és természetesen majd önök meg mi ellenőrizzük ezeket a forrásokat.
Végül a privatizációra visszatérve csak egy mondattal utalnék Kökény volt miniszter úr '97. február 20-i dátummal megjelent stratégiai programanyagára, amelyben nagyon részletesen benne van: a privatizációnak minden formája engedélyezett az egészségügyben, amely megfelel (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) - ez egy titkosított anyag - a Nemzetközi Valutaalap elvárásainak is, beleértve a fekvőbetegellátást is. (Taps a MIÉP padsoraiban és a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť