DR. LENTNER CSABA

Full text search

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA, a MIÉP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A társadalombiztosítási alapok költségvetéséről készített állami számvevőszéki jelentés azt írja, hogy feszes költségvetés megvalósítására tesz a kormány javaslatot. Ez a költségvetés azonban a mi véleményünk szerint nem feszes költségvetés, hanem egy fesztelen költségvetés.
Fesztelen ez a költségvetés, mert nem számol a világgazdasági válság Magyarországra nehezedő nyomásaival, súlyos következményeivel. Nem számol azzal, hogy az alapoknál a hiány nem 1999-ben jelenik meg először, hanem ez a hiány immár a rendszer elválaszthatatlan kísérő jelensége. Ez a hiány inflációt gerjeszt, a családok helyzetének romlásán túl a rendszer finanszírozási forrásait is rendkívüli mértékben meg fogja majd emelni.
Az 1999-re tervezett hiány 42 milliárd forintos. Ennek a betarthatósága már csak azért is illuzórikus, narancsízű álom, mert a tb-alapok 1998-ra tervezett 22 milliárd forintos vesztesége már most, 1998 október végén a 99 milliárd forintot meghaladja. Az év végére feltehetően 130-150 milliárd forintos hiány fog kialakulni. Amennyiben - márpedig ezt látjuk - a feltételek nem változnak, akkor a '99-re tervezett hiány 40 milliárdos mértéke nem lesz tartható. Ez tulajdonképpen a költségvetés pongyola stílusára utal, ezen feltétlenül javítani kell a kormányzatnak.
A tb-alapok költségvetésének készítői az elmúlt két évtized óta uralkodó neoliberális gazdaságpolitika bűvöletében élnek. Nem veszik vagy nem akarják észrevenni azt, hogy a neoliberális gazdaságfilozófia által sugallt szociális és gazdaságterápia iránti bizalom szerte a világban megrendült. Fel van-e készülve a világgazdasági válság Magyarországot érintő részének kivédésére a tb-rendszer? Vagy fel van-e egyáltalán arra készülve, hogy az új nyugdíjreform-koncepciót, az egészségügyben zajló változási folyamatokat le tudja vezényelni, keresztül tudja vinni?
Az 1999. évi költségvetési törvényjavaslat alapján az nyilatkozható felelősséggel, hogy erre a felkészülésnek még a legapróbb jelei sincsenek meg, s tulajdonképpen mondhatnám azt, hogy a pótköltségvetés készítésének nem fél év múlva lesz majd itt az ideje, hanem arról van szó, hogy ezt a költségvetési törvényjavaslatot már most át kellene dolgoznia a kormánynak.
(10.40)
A kimutatott tb-hiány nem 42 milliárd forint, hiszen a magánnyugdíjpénztárakba átlépők miatti járulékkiesés pótlására a központi költségvetéstől 82 milliárdot kapnak a tb-alapok az ellátások fedezetére. A vagyongazdálkodásból, illetve a tb-alapok vagyonának eladásából 39 milliárdos bevételre számít a tb úgy, hogy tulajdonképpen még a rubrikák sincsenek kitöltve a költségvetési törvényjavaslatban, hogy miből származna ez a 39 milliárdos bevétel. Így tulajdonképpen látható az, és sajnos ez a törvényjavaslatban is megjelenik, hogy erre úgymond az Országgyűlés majd kötelezze a tb-t, hogy ezt a vagyont '99-re eladja; '99 végére úgymond vagyontalan legyen a társadalombiztosítási alapok rendszere. Tulajdonképpen mi a magunk részéről ehhez a felhatalmazást nem adjuk meg, mert azt mondjuk, ha levágunk egy aranytojást tojó tyúkot, akkor az a továbbiakban nem fog aranytojást tojni. Kérem szépen, a társadalombiztosítási alapok vagyonának pont az lenne a célja, hogy az ellátásra szoruló nyugdíjasokat, egészségügyi ellátásra igényt tartókat ennek a vagyonnak a gyarapodása, ennek a vagyonnak a hozadéka valahogy preferálja. Könnyen átlátható az, hogy a 42 milliárdos deficit már ezen két tételből kifolyólag is 150-160 milliárd forint fölé ugrik fel. Dicséretes dolog, hogy a jövedéki adóból történő átcsoportosítás, még ha szerény mértékben is, de 27 milliárd forinttal javítja a pozíciókat.
A kintlevőségek behajtásából eredő járulékbevétel 45 milliárd. Ugyancsak fenntartásokkal fogadható ez az érték, hiszen néhány héttel ezelőtt szóltam arról, hogy az APEH, az adóhatóság behajtási teljesítményfoka 2-3 százalék körül mozog. Elképesztő, hogy még a mai napig sem tudjuk azt, hogy a tb-nek mekkora mértékű és milyen összetételű kintlevősége van. Ha igaz ez a 2-3 százalékos behajtási fok, akkor miért lenne nagyobb a tb-nél, ha az APEH-nél is tulajdonképpen csak ilyen 2-3 százalékra taksálható? Akkor bizony itt több száz, akár ezer milliárdos kintlevőség is lehet, ami súlyos. Ennek az eredetét, az összetételét feltétlenül meg kellene vizsgálni.
Ugyanakkor a költségvetési törvényjavaslatban megdöbbenéssel fedezzük fel, hogy az önkormányzati kórházak csődjével összefüggő egykori támogatások visszatérítése 360 millió forinttal, illetve a kórházi adósságrendezésre átadott pénzeszközöknél - '95-ben volt ez a kórház-konszolidációs folyamat - a támogatások visszafizetésére markánsan épít a pénzügyi kormányzat. Tisztelt Országgyűlés! Ezúton jelzem azt, hogy mint képviselő módosító indítványt fogok beterjeszteni, miszerint a csődközelben levő kórházak részére ezen 360 millió forintos, illetve 800 millió forintos összeg kerüljön elengedésre. Az a véleményünk a Magyar Igazság és Élet Pártja részéről, hogy nem a Postabankot kell konszolidálni, hanem a kórházi egészségügyi rendszert kellene konszolidálni. Nem támogatjuk ezen okból kifolyólag a '99. évi költségvetési törvényjavaslatot, mert elnagyolt költségvetési számokat vélünk benne felfedezni. Kirívó az, hogy a vagyonértékesítéssel, a privatizációval, a privatizáció decentralizációs jellegével akarja a tb-rendszer csődjét elkerülni. Itt markáns változtatásokra van szükség.
Utaltam arra, hogy ez a tb-költségvetés ugyanabban a szemléletben készült, mint az elmúlt évek költségvetése. Tisztelt Képviselőtársaim! Utaltam arra is, hogy az elmúlt hónapokban olyan világgazdasági válság bontakozott ki, amely tulajdonképpen a '29-33-as gazdasági világválsághoz hasonlítható. Ennek nyomai éreztetik hatásukat Közép-Kelet-Európában, de most már Nyugat-Európában is. Ennek a válságnak a mélységéhez, hogy ezt megértsék, tisztelt képviselőtársaim, hadd utaljak az amerikai jegybankelnöknek a Times-ban megjelent egyik nyilatkozatára.
Azt kell mondanom az amerikai jegybankelnökről, hogy egy eléggé óvatos ember és elég körmönfontan szokott fogalmazni, azonban ezúttal, október 7-én nem ezt tette. A következőket nyilatkozza a válságról: "világossá vált, hogy egy sereg olyan tényező lépett működésbe, amely beláthatatlan mértékben lesz képes csökkenteni a keresletet, és még ilyet soha nem tapasztaltam" - mondja az amerikai jegybankelnök. És egy olyan időszak, amikor a monetáris politikának (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) különös mértékben résen kellene lennie.
Tisztelt Kormányzat! Azt kérjük, legyenek önök is résen a tb-alapok költségvetésével. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a MIÉP padsoraiban és a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť