GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Több képviselő úr érintette a nyugdíjrendszert, ehhez szeretnék néhány rövid mondatot szólni. Az előző ciklusban, amikor elfogadtuk a magánnyugdíjakról szóló törvényt, akkor abból indultunk ki, hogy a magyar társadalom által nagyon nehezen kikínlódott, de megalapozott gazdasági növekedésből, lehetőség szerint a hozadékból kiemelten fordítsunk arra, ami a magánnyugdíjakhoz kell. Az eddig eltelt rövid időszak bizonyította azt, hogy több mint egymillió ember az, aki már számolt, és átlépett a magánnyugdíjpénztárba.
Igen, el kellene dönteni, ha egyszer azt akarjuk, hogy az emberek gondolkodjanak, számoljanak és vessenek számot azzal, hol kockáztatnak nagyobbat, ebben a rendszerben igenis az a kérdés, hogy a magánnyugdíjrendszerben vagy az állami rendszerben nagyobb a kockázat. Abban az állami rendszerben, amelyről több évtizedes tapasztalatunk van, ahonnan büntetlenül elvonható volt a forrás évtizedeken keresztül. Én azt hiszem, hogy itt a kérdés eredendően nem is erről folyik, hanem arról, hogy kinek legyen monopóliuma ennek a hatalmas vagyonnak a kezelésére.
És befejezésül: nem értem, hogy Csurka képviselő úr, aki olyan élesen látja a kockázatokat, a veszélyeket, hogy nem vette észre azt, hogy ez az állami tb is játszik a tőzsdén, tehát ugyanúgy kockáztat. Azt gondolom, hogy amikor erről a rendszerről beszélünk - és ezt a rendszert megpróbáltuk elfogadtatni nemcsak a Házban, hanem a társadalommal is -, akkor mi arra gondolunk, hogy itt évtizedekről van szó. És igaz az, amit elmondott Hegedűs képviselő úr: egyelőre növekszik a hiány a magánnyugdíjpénztárba átlépők miatt, de ez egy idő után csökkenni fog. Viszont nagyon kérem, hogy akik foglalkoznak ezzel a kérdéssel, gondolják végig: ha csak az állami marad, akkor viszont csak a hiány növekszik, és azt ki fogja finanszírozni?
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť