HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Surján Képviselőtársam! A probléma pontosan az, hogy az a törvény, amely jelenleg érvényben van, hatályban van, és önök meg akarják változtatni, egy automatizmust jelent. Azt jelenti, hogy az előző évi nettó bérnövekedés arányában emelkednek a nyugdíjak, és ha ehhez a törvényhez nem nyúlnánk hozzá, akkor nem kellene ebben a Házban a nyugdíjemelés mértékéről vitatkozni. Egyetértek önnel abban, hogy ezt a vitát a parlament sok-sok éven át minden évben lefolytatta, ez nem volt egy jó dolog, és nyilvánvaló, hogy az ellenzék és a kormányzati szerepek szerint oszlottak meg a szövegek, amelyeket mondtak vagy mondtunk mi, képviselők. Jelenleg azonban egy olyan törvény van, amely feleslegessé tenné ezt a vitát, automatikusan adná azt a bizonyos, idén 20 százalékos, jövőre, mondjuk ki őszintén, nyilván valamivel kevesebb nyugdíjemelést. Az a baj, hogy ezt az automatizmust változtatják meg önök.
A másik: természetesen senki nem ellenzi azt, hogy az alacsony nyugdíjakat a 20 százalékot meghaladó mértékben emeljék, csak nem tudom, miért a középnyugdíjasoknak, a középnyugdíjat szerzőknek kell ezt megfizetni.
És végül hadd idézzek egy idős nyugdíjast a rokonságomból, aki viszonylag magas nyugdíjat kap, aki azt mondta, hogy ha az egész nyugdíjtömeget megemelnék 20 százalékkal, és azon belül differenciálnának, akkor ő nem tiltakozna, ha kevesebbet kap, csak sajnos, nem ez történik. A 3 millió nyugdíjas átlagnyugdíja nem emelkedik 20 százalékkal. Ha erről lenne szó, akkor azt lehetne mondani, hogy a magasabb nyugdíjat szerzők szolidaritást vállalnak másokért. Bár én csak vissza tudnék utalni arra, amit nemrég mondtam: az 50-60 ezer forintos nyugdíj sem olyan óriási nagy összeg, hogy pont ők vállaljanak szolidaritást. A munkaadók, nagyon sok gazdag ember van ebben az országban, akinek sokkal inkább szolidaritást kellene vállalni a kisnyugdíjasokért, mint néhány másik nyugdíjasnak.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť