HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban meddő ez a vita. Akit az érdekel és figyeli, hogy mennyi lesz a jövő évi nyugdíja, valószínűleg akkor is érdekesnek tartja, ha esetleg elkeserítő lesz az egész vita döntésekben megnyilvánuló végeredménye. Itt rendszerszerű gondolkodásról és másról beszélnek a tisztelt kormánypárti képviselők. Ez a rendszer, tehát ez a fajta emelés jövőre így is, úgy is megváltozik. Tehát ezért érthetetlen, hogy ebben az évben még miért nem lehet az eredeti rendszer szerint megadni a 20 százalékot, hiszen jövőre úgyis egy másfajta indexálás lép be, amely esetleg alkalmat adna arra, hogy átgondolják vagy átgondoljuk az egész emelés mértékét.
A másik: Surján képviselőtársam azt mondja, hogy a Horn-kormány eredeti tervei szerint milyen emelést adott volna. Pontosan arról van szó, tisztelt képviselőtársaim, hogy az előző kormány idején működött egy érdekegyeztetésnek nevezett mechanizmus. Az információim szerint három hónapig keserűen, dühösen tizenkét vagy nem tudom, hány dühös ember vitatkozott a nyugdíjemelés mértékén. Természetesen az előző kormány sem örömként, kéjjel - ha szabad így kifejezni - adta meg ezt a nyugdíjemelést, hanem azért, mert komoly szociális partnerek ezt követelték tőle. Tudomásom szerint több miniszter, államtitkár vett részt folyamatosan ezekben az egyeztetésekben.
Annak idején az akkori ellenzéki sajtó még gúnnyal idézte is, hogy Horn Gyula miniszterelnök egyben az Idősügyi Tanács elnöke is volt. Nem azért vállalta ezt a funkciót nyilvánvalóan, mert rengeteg ideje volt, és nem tudta hol tölteni, hanem mert az előző kormány számára fontos volt, hogy az érdekegyeztetés különböző intézményei között legyen egy Idősügyi Tanács is, amelynek ugyan már nem a miniszterelnök az elnöke, de május óta természetesen azt sem nagyon tudjuk, hogy egyáltalán ülésezik-e vagy sem. Mindenesetre nem vitatja meg olyan intenzitással például a nyugdíjemelést, ahogy az előző korszakban történt. Nyilvánvaló, hogy semmilyen kormány sem ad szívesen 40-50 milliárd forintot a nyugdíjemelésre - illetve szívesen adna, de máshová is kell a pénz -, ha azonban a szociális partnerségnek vannak működő fórumai, akkor rákényszerül - akármilyen szívű is. Sajnos ezek a fórumok most hiányoznak.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť