HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tényleg ott szeretném folytatni, ahol Keller képviselőtársam abbahagyta. Számomra ez a vita azt bizonyítja, hogy nagyon nagy hiba, nagyon nagy demokratikus deficitet eredményező rossz döntés volt a társadalombiztosítási önkormányzatok feloszlatása. Hiszen ezekről a kérdésekről, a nyugdíjemelés mértékéről, a gyógyszertámogatás mértékéről, egy plafon megvonásáról talán jobb lett volna, ha elsősorban azok vitatkoztak volna, akik a tb-önkormányzatok választott vagy delegált tagjai, akik szakszervezeteket, nyugdíjasokat, munkaadókat képviselnek. Mivel megszüntették a tb-önkormányzatokat, kénytelenek vagyunk ezeket a szakmainak tűnő vitákat itt az Országgyűlésben lefolytatni; nem tudjuk természetesen, hogy milyen eredménnyel, hogy meg tudjuk-e győzni a szavazógépet nyomogató kormánypárti képviselőket.
Az biztos, tisztelt képviselőtársaim - és ezt meg kell őszintén mondani Gidai Erzsébetnek -, hogy amikor a MIÉP is megszavazta a tb-önkormányzatok feloszlatását, akkor, sajnos, az egészségügy privatizációja előtt is szabad utat nyitott, akkor, sajnos, a demokratikus kontrollt, a lakosság demokratikus kontrollját csökkentette a társadalombiztosítás felett. Ez nagyon rossz, felelőtlen döntés volt mindenki részéről, aki ezt támogatta.
Biztos, hogy rengeteg hiba volt a tb-önkormányzatokkal, egy friss, fiatal intézményről volt szó, de tisztelt képviselőtársaim, hány helyi önkormányzat van, amelyben arról hallunk, hogy ilyen-olyan korrupció, visszaélés történik. Ezért ép ésszel talán senki, még az abszolút centralizáció hívei sem állítják, hogy akkor meg kell szüntetni háromezer községi, települési önkormányzatot, mondván, hogy egy-két helyen az első évek gyermekbetegségei miatt visszaélések történtek.
Örülök annak, amit Kökény képviselőtársam mondott, hogy a fővárosban a szocialista-liberális többség megakadályozza a kórházak privatizációját, az azonban biztos, hogy a tb-önkormányzatok szétverése után nagyobb a veszélye az egészségügy nemkívánatos privatizációjának, mint előtte. Úgyhogy jobb lett volna az egész tb-önkormányzatokkal kapcsolatos kérdéseket előbb végiggondolni, és aztán döntést hozni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť