KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A társadalombiztosítás 1999. évi költségvetését a bizottság a központi költségvetést követően tárgyalta, így a vitában nem kellett kitérnünk általános gazdaságpolitikai, illetve költségvetési politikai kérdések megvitatására, hanem konkrét ügyekkel foglalkozhattunk - természetesen a kormánypárti képviselők mély hallgatása mellett. Fajsúlyos kérdésekre helyezhettük a hangsúlyt. Ebben legelsősorban a nyugdíjemelés mértékét kritizáltuk. A nyugdíjemelésre szánt kiadási előirányzat számunkra elfogadhatatlan.
Ami a gyógyszertámogatás átalakítását illeti, azt firtattuk a költségvetési vitában, hogy milyen intézkedésekkel biztosítható a gyógyszertámogatásnál a zárt kassza, illetve hogy a zárt kassza ellenére ne legyen fennakadás az ellátásban. Kiderült, hogy a kormány csak az elkövetkező hónapokban fogja kidolgozni az új gyógyszer-támogatási rendszert. Az ellenzéki képviselők elfogadhatatlannak minősítették ezt a tervezetet. Nem szolgálja a polgárok érdekét, ha a polgárokat ilyen mértékben érintő kérdésben intézkedések nélkül olyan kasszát határoz meg a kormány, amely nem léphető túl, különösen olyan körülmények között, amikor minden évben túl kellett lépni az előirányzatot.
Ami a vagyonértékesítést illeti, a vitában hiányoltuk a vagyonkimutatást; ez azért bír jelentőséggel, mert a kormány erőteljes - 53 milliárd forint - bevételre számít a vagyonértékesítésből. Ezt egyébként az Állami Számvevőszék is kifogásolta a jelentésében és a szóbeli kiegészítőben is. A vitában adott kormányzati válasz meggyőzött bennünket arról, hogy ez inkább vágy, mint megalapozott költségvetési tétel. Erőteljesen kifogásoltuk, hogy a gyógyító-megelőző ellátás fedezetéből a kormány közel 7 milliárd forint zárolását irányozza elő. Ez - figyelemmel a zárt kasszára és a működő finanszírozási rendszerre - kiszámíthatatlan bevételt eredményez az intézmények, kórházak számára. A jövő évben ez olyan feszültséget fog jelenteni - hacsak a kormány nem változtat rajta - az intézmények számára, amit nem lehet felvállalni jó szívvel.
Nagy vitát váltott ki a nyugdíjág két kft.-jének - nevezetesen a VÍR Kft. és a Nyugber Center Kft. - megszüntetése. Ezt a két kft.-t nem nevesítette, nem nevesíti a költségvetési törvény, miközben hosszasan ír arról az eljárásról, amely mentén ezt a két kft.-t szeretné megszüntetni. A vitában egyébként kiderült, hogy erről a két kft.-ről van szó. A bizottsági vitában indokolatlannak és természetesen az ellenzéki képviselők részéről elfogadhatatlannak ítéljük azt, hogy a két kft. átalakítása, megszüntetése miatt a kormány hozzá kíván nyúlni a gazdasági társaságokról szóló törvényhez és a felszámolási eljárásról szóló törvényhez is. Egyáltalán nem indokolt, hogy a két társaság megszüntetése miatt most itt két törvényt módosítsunk.
Nem fogadható el az sem, hogy a felügyelő politikai államtitkár kisasszony, aki egyébként most is távollétével tüntet feltehetően a társadalombiztosítási költségvetés ellen, egyidejűleg tulajdonosi és ügyvezetői szerepet is töltsön be. Figyelemmel a társadalombiztosítási költségvetés feszültségeire, javasoltuk, hogy a kormánypárti képviselők se fogadják el ezt a költségvetést. Bár ellenvélemény nem hangzott el, a szavazásnál megalapozott véleményünkkel kisebbségben maradtunk.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť