DR. VOJNIK MÁRIA

Full text search

DR. VOJNIK MÁRIA
DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Béki Gabriella képviselőtársamhoz szeretnék csatlakozni ugyanebben a tárgyban: a szocialista munkacsoport is adott be módosító indítványt.
A módosító indítványt azért kell külön indokolni, mert más frakcióból más képviselőtársunk az eredetileg benyújtott törvénymódosító szakaszt azzal kívánja módosítani, hogy kivenné belőle a betegnek felróhatót, és azt mondja, hogy "ha az orvos utasításának nem tesz eleget..." - ezt a szakaszt viszont benne hagyná. Ennek a bennhagyásnak a kockázataira szeretném most a hangsúlyt helyezni, nemcsak azért, mert az érvényben lévő hatályos törvénnyel ellenkezik, ha ezt a módosítást hagyjuk jóvá, hanem azért is, mert ebben az esetben aláássa az orvos és a beteg közti, bizalmi elvre épülő kapcsolatot, és mert a megfogalmazás pontatlansága miatt várhatóan parttalan jogvitákhoz is vezetne ebben az esetben.
(21.00)
Jól látható, hogy a bizottsági állásfoglalásokban a bizottságok kormánypárti és ellenzéki tagjai megértették az aggodalmunkat, és mindkét bizottságban - pártállástól függetlenül - támogatólag álltak javaslatainkhoz. Ezért számomra elég szomorú, hogy ebben az esetben csak az előterjesztő képviselője nem értett ezzel egyet. Mi magunk a bizottságban hosszasan érveltünk, de őszintén szólva, amíg az előterjesztő nem tesz ennek helyébe egy másik indítványt, addig nem látunk más megoldást, mint hogy arra teszünk javaslatot, hogy ezt a szakaszt hagyják ki a törvényjavaslatból.
Ehhez kapcsolódik érvelésemben a másik módosító indítvány, amit viszont az egészségügyi bizottságnak csak a kisebbsége támogatott, viszont az egészségügyi bizottságban az előterjesztő egyetértett vele. Ez pedig az, hogy "az OEP ellenőrző hálózatának a szakemberei - a továbbiakban ellenőr - útján ellenőrzi az egészségügyi szolgáltatások szerződés szerinti teljesítését". Egy következő paragrafusban azt a módosítást javasoljuk, hogy ugyanilyen ellenőri jogkörben az (1) bekezdés alapján eljáró ellenőr helyett ellenőrző orvos legyen jogosult a szolgáltatások milyenségének ellenőrzésére.
Ezt azért tettük bele - ami mellett az előző hozzászóló, Béki Gabriella képviselőtársam egyszer már érvelt -, hogy a szolgáltatás tartalma nem formai, hanem orvosszakmai szempontból megítélhető legyen, annak jogossága vagy jogtalansága elbírálható legyen, szükségesnek látjuk, hogy ebben az esetben az ellenőrző orvos megnevezés is szerepeljen. Ez nem egyszerűen információt, adatkezelést vagy pénzügyi ellenőrzést jelent, hanem - a mi felfogásunkban - egy orvosszakmai tartalmat is. Ezzel kívántuk indokolni a törvénymódosító javaslatunkat.
Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť