FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Most már az egészségügyi hozzájárulás összegével kapcsolatban van alkalmunk hozzászólni, és meg kell mondanom, nagyon örülök annak, hogy a társadalombiztosítás terhei - bizonyára az ország jobb gazdasági helyzetéből következően - 1999-ben csökkenni fognak a korábbiakhoz képest. Az előterjesztés is megfogalmazza, hogy a változások következtében mintegy 115 milliárd forinttal marad több pénz a vállalkozóknál, és nyilvánvalóan a költségvetésnek majd ezt az összeget más forrásból kell majd természetesen pótolni. Úgy érzem, hogy ez egy nagyon hasznos lépés még így is, hiszen valóban látványosan kell előrelépni azon a téren, hogy a vállalkozások terheit csökkenteni kell.
Hogy talán mégsincs minden rendben, arra az utal, hogy nem egy problémája van ennek a változásnak. Az egyik az, hogy úgy próbálja a kormányzat megoldani, mint ahogy azt általában a Fidesz elképzelése szerint szokták, hogy adnak a közepes és a magas jövedelműeknek. Most annyi a változás, hogy nem a közepes és a magas jövedelműek részesülnek kedvezményekben, hanem a közepes és a magas jövedelműeket foglalkoztató munkáltatók.
A helyzet az, hogy bántó kicsinyesség tapasztalható az alacsony jövedelműek körében; azt hiszem, erre kiváló példa volt az, amit Lendvai Ildikó elmondott. Mindazon egyedi esetekben - vagy tekinthető ez egy foglalkoztatásnál is -, ahol a havi jövedelem 21 500 forint alatt van, ott a társadalombiztosítás terhei növekedni fognak a következő időszakban. Mondhatnánk, hogy nem baj, mert talán majd az átlagkereset környékén, a 30-50 ezer forintos munkavállalókat foglalkoztatók körében lényeges javulás fog bekövetkezni, de sajnos nem így van, mert ebben a körben alig érezhető javulás fog bekövetkezni. Egy-egy munkavállaló után a munkáltató a társadalombiztosítási járulék és az egészségügyi hozzájárulás egybevetése után körülbelül 600-1300 forintot takarít meg havonta a mostani helyzethez képest. Viszont lényegesen komolyabb változás és kedvező változás fog bekövetkezni a magas jövedelműeket foglalkoztató munkáltatók körében, például egy olyan munkavállaló esetében, aki 100 ezer forintot keres havonta, a munkáltató már 5500 forinttal kerül havonta kedvezőbb helyzetbe.
Úgy érezzük tehát, és azt hiszem, joggal, hogy ezt a 115 milliárd forintos kedvező és a kormányzat által a költségvetést terhelő lépést még jobban meg lehetett volna oldani, ha a kormányzat figyelembe vette volna, hogy az alacsony jövedelműeket foglalkoztató munkáltatókat nem kellene erősen megterhelni, és ezeknél a munkáltatóknál a zsebet teljesen kiforgatni, és talán ezzel összefüggésben nem kellene ilyen méltányosan bánni a magas jövedelműeket foglalkoztatókkal.
(21.40)
Erre vonatkozóan több módosító javaslat is készült. Több képviselőtársammal együtt én is beadtam olyan indítványt, amelyik a tételes egészségügyi hozzájárulás 3600 forintos összegének a csökkentését célozza. Göndör István képviselőtársammal beadott indítványunkban azt javasoljuk, hogy a 3600 forint helyett a havi egészségügyi hozzájárulás 2700 forint legyen. Ez egy sokkal méltányosabb eljárás lenne az alacsony jövedelműek körében. Hogy ez ne jelentsen a költségvetés számára még nagyobb terhet, ezzel párhuzamosan a társadalombiztosítási járulék megemelésére is javaslatot tettünk, tehát arra, hogy ne 33 százalékra csökkenjen ez a járulék, hanem egyelőre csak 35 százalékra.
Természetesen más megoldások is lehetnének, amelyek hasonló eredményre vezetnek. Ilyen lépés lehetne például, amit korábban is tervezett az előző kormány, amikor az volt az elképzelés, hogy az egészségügyi hozzájárulás egy bizonyos mértékéig a társadalombiztosítási járulékot ne kelljen százalékos formában megfizetni. Gyakorlatilag ez a megoldás is ide vezet, vagyis az alacsony jövedelmű embereket foglalkoztató munkáltatók jobban járnak, illetve a magas jövedelműeket foglalkoztató munkáltatók ugyancsak jobban járnak, de talán kevésbé, mint ahogy azt most a kormányzat tervezi.
Én kérem az államtitkár urat, hogy próbálják méltányolni ezeket az elképzeléseket. Bőven vannak beadott módosító javaslatok. Ezek közül vagy ezek környékén meg lehetne találni azt a megoldást, amelyik összességében nem terheli a költségvetést 115 milliárd forintnál nagyobb mértékben.
Azt hiszem, hogy ezzel az állásponttal a jelen lévő államtitkáron úron kívül a jelen lévő kormánypárti képviselők is egyet tudnak majd érteni. Amennyiben nem, kérem, vitatkozzanak ezzel az állásponttal. Amennyiben nem teszik, úgy tekintem, hogy ők is azonosulnak ezzel a nézettel. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť