KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Én Veres képviselőtársammal tettem javaslatot az egészségügyi hozzájárulás mértékének a korrekciójára. Mi úgy ítéljük meg, hogy mindent egybevetve 3000 forint/hó összegű egészségügyi hozzájárulást lenne célszerű kivetni.
Szeretném, ha a társadalombiztosítás '97. évi költségvetése zárszámadásáról ma délelőtt lefolytatott vitára egy picit visszaemlékeznénk. Ugyanis a '97. évi tapasztalat az volt, hogy megjelent az egészségügyi hozzájárulás, és bár a kormányzat, az akkori Országgyűlés elfogadta a költségvetés bevételi oldalán a közel 100 milliárd forintos egészségügyi hozzájárulási bevételt, év közben az Országgyűlésnek a pótköltségvetésben korrigálni kellett ezt a bevételi előirányzatot, mert érzékelhető volt, hogy több mint 20 milliárd forinttal kevesebb fog befolyni a társadalombiztosításhoz azzal a mértékkel, mint amit az eredeti törvényjavaslat megfogalmazott.
Én már a délelőtti vitában felvetettem, hogy érdemes a '97-es tapasztalatokat egy kicsit elemezni, s érdemes megnézni a '98-as előirányzat-teljesülést. Az '98-ban majdnem 100 százalékos lesz. De látni kell azt, hogy '97-ről '98-ra nem változott radikális mértékben az egészségügyi hozzájárulás. Emelkedett, de nem olyan mértékben, mint ahogy most itt a kormány tervezi, hogy az 2100 forintról 3600 forintra emelkedjen.
Nyilvánvaló, hogy ha az ember azt mondja, hogy legyen kevesebb az egészségügyi hozzájárulás, akkor valamit még mondania kell, mert nyilván az nem képzelhető el, hogy akkor az ebből adódó problémát nem gondolja az ember végig, és nem tesz javaslatot ennek a kezelésére. Természetesen itt, az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvényben erre nincs lehetőség. Viszont a kormány benyújtotta a múlt hét végén a társadalombiztosítás '99. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot. Ott azt látjuk - és a megoldás keresésénél mindenképpen ebből a törvényjavaslatból kell kiindulni -, hogy a kormány az Egészségbiztosítási Alapnak a költségvetését több mint 40 milliárd forintos hiánnyal tervezi. Persze tudjuk, hogy ez a hiány lényegesen több, mert attól ilyen kevés ez a hiány, hogy a vagyonértékesítést is már bekalkulálja a kormány a hiány rendezésére, és - erre szeretnék kitérni - megjelenik egy új elem a társadalombiztosítás költségvetésében, nevezetesen a jövedéki adó egy részének a becsatornázása a társadalombiztosítás költségvetésébe. Ez egyébként egy teljesen új elem.
Az előző kormányzat és a mostani kormányzat is sokat beszélt arról, hogy egészségmegelőzési, -megőrzési, egészségvédelmi szempontból mindenképpen célszerű lenne a jövedéki adó egy részét elkülöníteni, és ezt jól meghatározott célokra költeni. Ez az elkülönítés a jövedéki adótörvényben ebben az évben nem valósult meg. A jövő évi törvénymódosítás során sem tett a kormány olyan javaslatot, hogy ez megvalósulhasson. A társadalombiztosítási költségvetésbe viszont beírt egy ilyen bevételi előirányzatot kormány. Ez persze nem jelent mást, mint hogy a központi költségvetés egy részét a társadalombiztosítási költségvetésbe áttereli a kormány. Ha pedig ez így van, és elismeri a kormány, hogy a mai viszonyok között, a jelenlegi járulékok, egészségügyi hozzájárulás mellett az egészségügyi kiadások gyakorlatilag nem fedezhetők, tehát szükség van arra, hogy a központi költségvetésből kiegészítsük a társadalombiztosítás költségvetését, én azt gondolom, hogy akkor járunk el helyesen, ha az egészségügyi hozzájárulásnál egyfajta visszafogottságot tanúsítunk, és a társadalombiztosítás költségvetését más módon próbáljuk kezelni. Nevezetesen: a jövedéki adó 27 milliárd forintos összegét szükséges lenne megemelni egy olyan mértékkel, mint amennyi kiesik az egészségügyi hozzájárulásból. Nyilvánvaló, ha ez így van, akkor a központi költségvetésben el kell gondolkodni azon, hogy a Miniszterelnöki Hivatalnál és egyéb más fejezeteknél szükséges-e olyan kiadásokat előirányozni, amit most a kormányzat a költségvetésben megtett, vagy pedig ott is a kiadási oldalon célszerű lenne egyfajta mérsékletet tanúsítani.
Nos, tisztelt képviselőtársak, kedves államtitkár úr, én azt gondolom, hogy mind Farkas Imre képviselőtársam, mind jómagam is kellő muníciót szolgáltattunk ahhoz, hogy elgondolkozzon a kormányzat az egészségügyi hozzájárulás általa meghatározott mértékének jelentős csökkentésén. Ha az én és Veres képviselőtársam módosító javaslatát elfogadja, még akkor is 900 forinttal emelkedik az egészségügyi hozzájárulás. Kérem, fontolja meg államtitkár úr módosító javaslatainkat!
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť