DR. HÁMORI JÓZSEF

Full text search

DR. HÁMORI JÓZSEF
DR. HÁMORI JÓZSEF, a nemzeti kulturális örökség minisztere: Röviden megpróbálom megválaszolni ezeket a kérdéseket.
A 2,6 milliárdos egészségügyi járadékelvonás részben a kulturális, nagyobbrészt azonban a tudományos szférára vonatkozik, tehát itt egy kicsit majd különbséget kell tenni. Ezt a járadékolást azonban messzemenően kompenzálja a tb-járulék 6 százalékos csökkentése mellett a kulturális finanszírozás '99-re tervezett jelentős költségvetési emelése. Az önkormányzatok esetében is erről néha el szoktunk feledkezni. Az úgynevezett kulturális normatíva emelése 20 százalékos körülbelül, amely megfelelő hátteret teremt. A kulturális tárca támogatása pedig, ahogy képviselő asszony is mondta, 6 százalékponttal lesz nagyobb az ez évinél, amit persze ne tessék terjeszteni.
A Nemzeti Kulturális Alap mint finanszírozási forrás nem szűnik meg, hanem továbbra is a kulturális élet rendelkezésére áll: az 1999-re betervezett 4,6 milliárd forint mint Kulturális Alap-program szerepel a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának költségvetésében. Nem költségvetési támogatásról, hanem továbbra is törvényesen rögzített, biztosított kulturális járulékoltatásról van szó, amelyet egyébként csak az Országgyűlés változtathat meg, tehát a kormány nem.
Az előfinanszírozási lehetőség: teljesen igaza van a képviselő asszonynak, ez egy olyan probléma, amit meg kell oldanunk. Jelzem, hogy ennek fenntartását szorgalmazzuk, ehhez jogi szabályozást fogunk kidolgozni, valószínűleg miniszteri rendelet formájában.
Végül jelezném, hogy továbbra sem kívánunk centralizálni, egy kézbe venni a döntéseket. Nem kegyet akarok osztani, hanem Jankovics Marcell jelenlegi és jövőbeli elnökkel egyetértésben az eddigi döntési mechanizmusokat kialakító szervezeti kereteket kívánjuk továbbra is alkalmazni.
A Nemzeti Színház új helyszínére vonatkozóan az egyik szempont kétségtelenül a helyszínváltoztatás volt, a másik pedig az ezzel kapcsolatos költségcsökkentés.
Végül a kultúrára fordítható költségvetési támogatások hosszú távú garanciáit illetően a kormány programja ebben a kérdésben is egyértelmű. A kultúra a nemzeti identitás meghatározó eleme, ezért a kormány kiemelten kívánja támogatni. Ezt tartalmazza az ez évi költségvetés tervezete is, amelynek elfogadásához a képviselő urak és képviselő hölgyek támogatását kérem.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(16.00)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť