DR. POKOL BÉLA

Full text search

DR. POKOL BÉLA
DR. POKOL BÉLA (FKGP): Két perc, csak röviden szólok. Nyilván egy sor dolog felmerült, és én bízom benne, hogy a következőkben válaszolni tudok rájuk.
Az egyik dolog: a tervutasításos rendszer jutott eszébe Pető képviselő úrnak a kiegyensúlyozott média eszméje kapcsán, amit az Alkotmánybíróság lefektetett - és hadd jelezzem: nagyon visszafogott volt ma Pető képviselőtársam, tudniillik néhány hete még a T-34-es szovjet tankok szelleme jutott eszébe erről a javaslatról, úgyhogy nyilván délutáni jó hangulatában van vagy valami, de sokkal enyhébb volt, amit köszönök szépen; tényleg jó érzéssel töltött el, hogy a korábbi minősítésénél azért most visszafogottabb volt. Azt hiszem persze, azért is van ez, mert az elmúlt héten ismertté vált - korábban nem volt ismert, a MÚOSZ elnöke sem ismerte, miszerint a MÚOSZ etikai szabályzata tartalmazza azt, amit ma már hárman felolvastak.
Nekem, megmondom őszintén, az Eötvös zenebohóc-effektus jut az eszembe: "Van mááásik!". Tudniillik amikor ez nem volt ismert, akkor a T-34-es szovjet tank szellemi utódja volt a javaslatom, a válaszadás joga; ugyanez Kuncze Gábor interpretálásában "A sajtó pokoli állapota" volt; Magyar Bálint is súlyos szavakkal, alkotmányellenességgel illetett. Úgy gondolom, ha már egyszer valóban megtaláltuk a MÚOSZ etikai szabályzatában azt, amit én törvényi szintre akarok emelni, akkor utána az ember - legalábbis pirulás nélkül - nem tudja elmondani ugyanazt, amit három héttel ezelőtt. (Derültség és szórványos taps a kormánypártok soraiban.) Ehhez csatlakozik, hogy most, amikor már ismert az az etikai szabályzat, tényleg itt van ez a "Van másik!": most már akkor azt hozza elő, hogy tessék, ugye, hogy benne van az etikai szabályzatban, miért kell törvényerőre emelni ezt, azt, ami eddig a szovjet tankok szellemi utódja volt?
Hadd mondjam el, számomra az elmúlt kéthavi vita azt jelenti, hogy a demokráciának, úgy lehet mondani: a normális emberi diskurzusnak vannak bizonyos paraméterei. Ha én emberi értelemben kimondok valamit, és azt nagyjában-egészében mindenki úgy érti, és utána kapok egy olyan érvet, hogy a szovjet tankok szellemi utódja, mert... - nyilvánvalóan ha létezik már egy ilyen, akkor legalábbis ezen a minősítésen úgy elgondolkodom, és többet nem fogom használni. De hogy minden pirulás nélkül ugyanazt, ugyanazt az érvet használjam, sőt most már, mivel megcáfoltak, abból vonom le az ellenkezőjét: ugye, hogy mégsem kell akkor törvényi szintre emelni...!
Én tehát úgy gondolom, képviselő úr, hogy ez magának a vitakultúrának egy olyan fajta mély megsértése, amit az SZDSZ vezetői alkalmaznak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy ezt én mindenképpen szóvá akartam ma tenni.
Köszönöm szépen, és elnézést, hogy túlléptem az időt.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť