DR. FRAJNA IMRE

Full text search

DR. FRAJNA IMRE
DR. FRAJNA IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr; bár kevés hozzászólnivalónk lesz a Fidesz részéről, hiszen az előző törvényjavaslat vitájában érintettük a főbb momentumait ennek az egybefüggő törvényjavaslatnak. A jelen javaslat igazából a kormányprogrammal teljes összhangban van, bár valószínűleg szocialista képviselőtársaimnak sűrűbben kellene forgatni. Egyfelől visszaállítja azt az elvet, miszerint a nem biztosítottak után járulékfizetés történik a költségvetés részéről, azaz a keresztfinanszírozás visszaállítása történik - olvasható a kormányprogramban -, és ennek forrása az egészségügyi hozzájárulás. Ugyan lehetőség lenne arra is, hogy először az egyik részét átutalják a nyugdíjalapba, és a nyugdíjakon keresztül érkezzen az egészségügyi alapba ez a pénz, de azt gondoljuk, hogy ez a pénzügyi transzfer teljes felesleges volna.
Feltehetőleg egyébként annak is köszönhető volt, hogy a költségvetési bizottságban a kormánypárti képviselők keveset szóltak a javaslathoz, mert valószínűleg megértették első olvasásra, és jobb az emlékezetük, mint az ellenzéki képviselőknek.
Egyfelől azt mondani, hogy ez a javaslat növeli a munkáltatók terheit, így ebben a formában kevéssé igaz. Azon jövedelmek közül, amelyeket ez a javaslat bevon a százalékos körbe, összesen kettő olyan van, amely a munkavállalót érintheti: az egyik a költségtérítés, a másik pedig a cégautó után fizetendő adó megemelése. Ennek kapcsán felmerültek bennem a kérdések, hogy azok az urak, akik elmondták a cégautó megadóztatása kapcsán, hogy ez egy jövedelem - sőt, az Alkotmánybíróságnak kellett azt mondani, hogy nem minden esetben jövedelem a cégautó használata -, miért gondolják azt, hogy ez igazából nem jövedelem, de ez valószínűleg egyszerűen csak az emlékezet gyors vesztését kíséri maga után.
A százalékos hozzájárulás másik része - amire szintén nem talált Keller úr a kormányprogramban utalást - úgy szól, hogy "arányos közteherviselés". Ez a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás ennek az irányába teszi meg a megfelelő lépéseket, el kell ismerni, hogy még továbbra sem teljeskörűen teszi meg ezeket. Az ebbe a körbe bevont, egyébként az szja-ban jövedelemnek elismert juttatások kapcsán, de járulékalapba nem tartozó juttatásokra kivetett adóval próbálja az egészségbiztosítás kapcsán a közteherviselést a lehető legszélesebb körben kivetni. Valóban 20 milliárd forint bevételt tervez belőle a tárca, remélhetőleg ez be is fog belőle folyni.
Felvetődött, hogy az Egészségbiztosítási Alapban - most már a bevételek körülbelül egyharmada adófinanszírozású lesz - ez jelent-e valami stratégiai kérdést; egyfelől jelent, másfelől nem. Jelenti persze azt, hogy visszaállítottuk a keresztfinanszírozást a kormányprogramnak megfelelően, a járulékot nem fizetők után a költségvetés fizeti az egészségügyi ellátást, másfelől egyéb következtetéseket nem kell bevonni, ez nem jelenti az adó alapú egészségügyi ellátás bevezetését.
(12.30)
Mindezek alapján a Fidesz parlamenti frakciója ezt a javaslatot - szoros összefüggésben a másik javaslattal - elfogadásra ajánlja a tisztelt Háznak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť