DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER

Full text search

DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER
DR. SZENTGYÖRGYVÖLGYI PÉTER, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mertem remélni, hogy az elnök úr, ha már megosztják ezt az öt perc időt, a félidő letelténél ezt jelezni fogja.
Ott kezdem, hogy az Állami Számvevőszék jelentésének bevezetőjében a magyar közigazgatás klasszikusát idézi, Magyari Zoltánt. Az idézet szerint az állami zárszámadás nem más, mint a bevételek és a kiadások megfelelő csoportosítása, ezek összevetése a tényleges kiadásokkal, azzal a kifejezett céllal, hogy ezzel a gazdálkodás eredményei és a gazdálkodásért felelős kormány kifejezett felelőssége megállapítható legyen.
Az 1997. évi költségvetés végrehajtásáról van szó. Tehát itt nyilván a korábbi, az elmúlt kormány felelősségéről van szó. Ugyanezt az elvet továbbvíve a költségvetés - nagyon leegyszerűsítve - nemcsak egy rendkívül bonyolult szakmai munka, hanem politikai döntések halmaza; nevezetesen, hogy mire költjük a pénzt.
Ugyanígy a zárszámadás is végül is arról szól, hogy ezt a pénzt tényleg hogyan költöttük el, elég volt-e vagy sem; de emellett politikai üzenetek hordozója is. Nevezetesen rámutat olyan társadalmi összefüggésekre, amelyeket esetlegesen változtatni kell.
Az Állami Számvevőszék jelentése is ezt az elvet követi, és már bevezetőjében leszögezi azt, hogy nem kíván hibák gyűjteménye lenni, de mégis a hiányosságokra azért kénytelen felhívni a figyelmet, hogy ezek javíthatók legyenek, és majd ezek kijavításával egy olyan összefogott rendszert terjeszthessen az Országgyűlés elé, amely teljesen világosan kimutatja az ország gazdálkodását.
Az önkormányzati bizottság természetesen az ÁSZ-jelentés 4. füzetével, az önkormányzatokról szóló jelentéssel foglalkozott. Itt utalnom kell az 1997. évi költségvetés vitájában akkor elhangzott, az akkori kormánypárt akkori frakcióvezetőjének egyik mondására, miszerint az 1997-es költségvetés a remények és a megrázkódtatások éve lesz. Ezek a megrázkódtatások az önkormányzatoknál - az ÁSZ vizsgálatát figyelembe véve - tetten érhetők.
Melyek ezek? A normatív támogatás a legfontosabb és legnagyobb forrása az önkormányzatoknak. Az ÁSZ világosan rámutat, hogy ez bonyolultságánál fogva szinte megoldhatatlan feladatok elé állítja az önkormányzatokat. Ezért igazából nem is tudják ezeket kitölteni, igazán nem tudja célját ezzel elérni.
A másik nagy forrása a címzett és céltámogatások. Erről megállapítja az Állami Számvevőszék - amint azt már több évben sorozatosan megállapította, így az elmúlt évben is -, hogy azok nem valós társadalmi igényeket elégítenek ki - már amire igényelhetnek az önkormányzatok pénzt. Ezért fordulhat elő, hogy egyrészt olyanokra költik a pénzt, amire igazán nincs is társadalmi igény, másrészt pedig elköltik a kapott pénzt olyan célokra, amelyek viszont szükségesek.
Ezért van kimutatva igen nagy mértékű visszafizetési kötelezettség, amelyből a szennyvízbekötések visszafizetési kötelezettségét az önkormányzati bizottság elfogadhatatlannak tartja, mert hiszen az a hatályos jogszabályokkal igenis alátámasztható. Képtelenség, hogy valós társadalmi igényként az önkormányzatok szennyvízbekötésére kiadott pénzt most visszafizettessék az önkormányzatokkal.
(10.20)
Hasonló ellentmondás, illetőleg probléma a céltámogatásoknál az önrész előírása, amely a legszegényebb, legrászorultabb önkormányzatokat hozza lehetetlen helyzetbe, hogy soha semmit beruházni nem tudnak. Az iparűzési adó is hordoz magában igen nagy ellentmondásokat. Az iparűzési adó 84 százaléka a fővárosban és a nagyvárosokban koncentrálódik, ami pontosan azt mutatja, hogy a vidék igazából lehetetlen helyzetbe kerül. Ugyanez világlik ki a helyi adók kivetésénél. A helyi adók - amelyeket egyébként 2500 önkormányzat bevezetett a 3200 közül - 48,5 százaléka Budapestre és Pest megyére koncentrálódik, ami világosan rámutat arra, hogy országrészek szakadnak le. Nekünk itt az Országgyűlésben éppen az a feladatunk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy ezt az égbekiáltó igazságtalanságot megszüntessük és törvénymódosításokkal lehetővé tegyük a vidék felzárkózását.
Az önkormányzati bizottság - a szennyvízbekötéssel kapcsolatos rész kivételével - egyébként a Számvevőszék jelentését kiválónak, tárgyalásra alkalmasnak tartja, és a jelentést elfogadásra javasolja. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť