T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ, az idegenforgalmi bizottság kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az idegenforgalmi bizottság - mint ahogy képviselőtársam az előzőekben elmondta - szeptember 10-én tárgyalta meg a zárszámadást és az ahhoz kapcsolódó ÁSZ-jelentést.
Az ellenzéki képviselők kisebbségi véleményt fogalmaztak meg annak tükrében, hogy véleményük szerint egy zárszámadást két szempontból mindenképpen jó végiggondolni. Egyrészt meg kell történjen a gazdaságpolitika szempontjából, amelyet az a költségvetési törvény határoz meg, amelynek a végrehajtásáról szól az a zárszámadás. Az a gazdaságpolitika, ami 1997-ben érvényben volt, tulajdonképpen eredményes volt, hiszen az a gazdasági növekedés, amely '97-ben megvalósult, a pénzügyi egyensúlyok romlása nélkül következett be, és ez mindenképpen eredménynek mondható.
A másik nagyon fontos kérdés, hogy vajon a végrehajtás szabályszerűsége hogyan jutott érvényre. Az Állami Számvevőszék bizottsági ülésen jelen lévő képviselője is megfogalmazta, hogy az utóbbi két-három évben jelentős mértékű adatbővülés történt a vizsgálatok körében, éppen ezért, a mélységében bővülő adatok között természetesen jóval nagyobb mértékben lehet hibákat találni. Az Állami Számvevőszék képviselője elmondta, de ez írásban is rögzített, hogy évről évre javuló a zárszámadás megítélése. Azok a hibák, amelyek a zárszámadásról szóló I. fejezetben megfogalmazódtak, nyilvánosak, tehát az általános vita után, a részletes vitában azokról a kormánypárti képviselők nyilván érdemben is meg tudnak szólalnak.
A kisebbségi véleményünk kapcsolatban van azzal is, amit most az Állami Számvevőszék elnöke is elmondott, hogy a Pénzügyminisztérium és a minisztériumok képviselői az Állami Számvevőszék munkatársaival együtt dolgozva kijavítottak bizonyos hibákat, bizonyos ellentmondások feloldódtak, tehát az Állami Számvevőszék is általános vitára alkalmasnak tartotta ezt az anyagot.
Mindenképpen szükséges elmondani, hogy egy mélyebb vizsgálat mindig nagyobb hibahalmazt tud felhozni - de az természetesen fontos kérdés, hogy az állami pénzek hogyan kerülnek elköltésre.
A kisebbségi véleményben megfogalmazódott az is, hogy a jelenlegi Gazdasági Minisztérium - volt Idegenforgalmi Minisztérium - hatáskörébe tartozó, idegenforgalommal kapcsolatos pénzek elköltése milyenképpen történt. Az előttem szóló képviselőtársam megjegyzéseire az ott lévő gazdasági minisztériumi szakemberek elfogadható indoklással mondták el azokat a tényeket, amelyeket képviselőtársam észrevételezett. A turisztikai célelőirányzat felhasználására vonatkozó észrevételeket a Gazdasági Minisztérium szakértője, osztályvezetője elemezte, és részletesen megvédte a zárszámadásban lévő adatokat, éppen ezért kisebbségi véleményünk szerint ez az anyag általános vitára alkalmas. Természetesen a kisebbségi véleményben is megfogalmazódott, hogy az idegenforgalomban elkölthető pénzek hatékonyságát mindenképpen figyelni kell a jövőben, és erre mi is felkértük a Gazdasági Minisztérium szakembereit.
Ezzel együtt kisebbségi véleményként megfogalmazható, hogy általános vitára alkalmasnak tartjuk a beterjesztett anyagokat, és mindenképpen fontosnak gondoljuk, hogy erről a Ház nyilvánossága előtt szólhassunk, beszélhessünk, hiszen azok a megállapítások, amelyeket az Állami Számvevőszék tett erről a zárszámadásról, mindenképpen érdemben tárgyalandók.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
(10.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť