KAPRONCZI MIHÁLY

Full text search

KAPRONCZI MIHÁLY
KAPRONCZI MIHÁLY (MIÉP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A T/42. és a T/42/1. számú törvényjavaslat, mely az 1996. évi CXXIV. törvény végrehajtásáról szól, röviden az 1997. évi költségvetés zárszámadását öleli fel, és a róla készült számvevőszéki jelentést tartalmazza. E törvénytervezetnek és a számvevőszéki jelentésnek a mezőgazdasági költségvetési kiadásaival kívánok foglalkozni, ezen belül is elsősorban az állami támogatásokkal.
A törvény indoklásának I. számú melléklete az FM-tárca kiadásait tartalmazza, a 12. fejezet 11. cím 1. és 3. alcíme. Ez a két alcím a piacra juttatási támogatás és a termelési támogatás. A közölt adatok szerint a piacra juttatási támogatás előírása 42,3 milliárd forint volt, a teljesítés viszont csak 38,5 milliárd forint. A "megtakarítás" 3,8 milliárd forint. Az agrártermelési támogatás előírása 21,2 milliárd forint volt, a teljesítés ezzel szemben mindössze 18,5 milliárd forint. Itt a megtakarítás összege 2,7 milliárd forint.
Megállapítható, hogy a piacra juttatási támogatás 9 százaléka, az agrártermelési támogatás 12,7 százaléka az államkasszában maradt. A mezőgazdasági jelenlegi tragikus helyzetét ismerve, melynek közvetlen előzménye az elmúlt évi költségvetési támogatások alakulása, magyarázatot próbáltam találni a megtakarítások okára.
Az általános indoklás 2.2/a pontjában található a kiemelt agrártámogatások alakulásával foglalkozó rész, amelyből azt is megtudhattam, hogy időközben a reorganizációs támogatásokat az ÁPV Rt.-hez tették át. Ennek 10 milliárd forintos összegét levonva a támogatásokból megállapítható, hogy 1996-ban 61,8 milliárd forint volt a kifizetés a két támogatási formában, míg 1997-ben csak 57,1 milliárd forint, ami 4,7 milliárd forinttal nominálisan is kevesebb az előző évinél. A 19 százalékos infláció figyelembevételével ez az összeg mintegy 5,6 milliárd forintnak felel meg.
Az agrártermelési támogatásból kifizetett összeg az indoklás szerint így 13,2 százalékkal több volt az előző évinél, ez azonban nem felel meg a valóságnak, mert a fentebb említett 5,6 milliárd forinttal volt kevesebb. Meg szeretném jegyezni, hogy a termelésben dolgozó agrárszakemberek a piacra juttatási támogatást nem a mezőgazdasági támogatások körébe sorolják, hanem a kereskedelem támogatásához.
(17.20)
A fenti adatokat súlyosbítja az is, hogy a gázolaj, a vetőmagok és a többi árai az inflációt meghaladó mértékben növekedtek.
Arra vonatkozóan, hogy a mezőgazdasági támogatások hány százaléka került a társas gazdaságokba és mennyi maradt a családi gazdaságokban, nincs adat, csak találgatni lehet; becslések szerint mintegy 90:10 az arány. Ugyancsak nincs adat arra vonatkozóan, hogy az ÁPV Rt. által osztogatott reorganizációs agrárkiadások hova kerültek.
Egyet tudok érteni az állami számvevőszéki jelentés 1. számú füzetében található megállapítással, mely leszögezi a 6. oldal első mondatában: "A költségvetés végrehajtásának szabályozása laza. Indokolatlanul nagy mozgásteret ad a végrehajtónak, lehetővé teszi, hogy az Országgyűlés döntéseit gyakorlatilag elszámolási kötelezettség nélkül módosítsák." Különösen igaz ez abban az esetben, amikor az előző FM-kormányzat közismert volt gazdaellenességéről.
Ugyanez vonatkozik a 20,2 milliárdos mezőgazdasági beruházási támogatásokra is. Ha arra gondolok, hogy az 5,6 milliárd forintot, amit nem fizettek ki, a gazdák vetőmag vagy növényvédőszer vásárlására fordíthatták volna, jóval kisebb lehetne a búzaminőség miatt kialakult válsághelyzet.
Sajnálatos az is, hogy az Állami Számvevőszék sem vizsgálata a mezőgazdasági támogatások kifizetésének körülményeit, és arról, hogy ezek sorsa mi lett, vajon hová kerültek, vajon milyen célt szolgáltak, talán soha nem is fogunk értesülni.
A törvénytervezet hibáival kapcsolatos állami számvevőszéki jelentés 1. számú füzetében foglaltakkal egyetértek.
Rendkívül fontosnak tartom, hogy az új Országgyűlés megnyugtatóan oldja meg a költségvetés törvényben előírt célszerű és ellenőrizhető felhasználását, különben a polgárok adóbefizetése cél nélkül, a kormány pillanatnyi szeszélyei szerint fog szétfolyni, ez pedig nemkívánatos.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a MIÉP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť