BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Mint tudott, a Fidesz-Magyar Polgári Párt és a Független Kisgazdapárt június 24-ei koalíciós megállapodásának mellékletében a Fidesz ígéretet tett a Független Kisgazdapártnak, hogy jelöltet állíthat a Nemzeti Bank egyik megüresedő alelnöki posztjára. Az önök koalíciós megállapodásának ez a rendelkezése nyilvánvalóan ellentétben áll a Magyar Nemzeti Bankról szóló 1991. évi LX. törvénnyel, amelynek 59. §-ának (1) bekezdése szerint: "Az MNB legfeljebb öt alelnökét a köztársasági elnök nevezi ki, illetőleg menti fel. A javaslatot az MNB elnöke teszi meg, amelyet egyetértése esetén a miniszterelnök terjeszt elő a köztársasági elnöknek."
A kormánypártok funkciók százairól egyezhetnek meg egymás közt, az MNB alelnöki posztjainak betöltéséről azonban nyilvánvalóan nem egyezhetnek meg egymás közt. Az MNB alelnöki posztja nem politikai poszt, nem tartozik azon funkciók közé, amelyekről a mindenkori kormány dönthet, amelyekről koalíciós kormányzás esetén a kormánypártok állapodhatnak meg egymás között. Kész-e a miniszterelnök úr elállni ettől a nyilvánvalóan törvényellenes ígérettől?
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť