DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt lévő T/122. számon benyújtott javaslat a közraktározásról szóló törvény módosítását tartalmazza. A módosítás egy újabb lépést jelent az Európai Unióhoz való csatlakozás jogharmonizációs munkálataiban. A törvényjavaslat eleget tesz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel - ismert nevén: az OECD-vel - kötött megállapodásban foglaltaknak is. A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy bővüljön a már működő közraktározási piaci szereplők száma.
Közraktári tevékenységet a jelenleg hatályos törvény értelmében kizárólag részvénytársasági formában lehet folytatni. E törvényjavaslat megteremti annak lehetőségét, hogy a külföldi székhellyel rendelkező vállalkozások a jövőben diszkriminációtól mentesen, fióktelepi formában is folytathassanak közraktári tevékenységet. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a javaslat valamennyi részterületen egységes, szigorú feltételrendszert állít mind a külföldi, mind a hazai vállalkozások számára egyaránt. Az előírások összhangban vannak a külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeiről és képviseleteiről, valamint a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényekkel.
A javaslat előírja azokat a speciális feltételeket, amelyeket a külföldi vállalkozás fióktelepének teljesítenie kell a közraktári tevékenység megkezdéséhez és folytatásához. A külföldi vállalkozás írásbeli nyilatkozatában garantálja, hogy korlátlanul felel a Magyarországon működtetett fióktelepe kötelezettségeiért. Fontos szempontnak tartottuk továbbá, hogy a közraktárak állami felügyeletének jogosítványai és kötelezettségei a külföldi és hazai vállalkozások tekintetében teljesen azonosak legyenek.
A közraktározásról szóló törvény több mint két éve lépett hatályba. Az eltelt időszak tapasztalatai alapján a kormány szükségesnek tart e módosítás keretében kisebb korrekciókat is javasolni, melyek elősegítik a közraktározás iránti közbizalom erősítését. Így például a polgári jogviták megelőzése céljából bővíti a közraktári szerződések tartalmi elemeit. A közraktárak biztonságos működése érdekében pontosítja a közraktárak vagyoni, tárgyi és személyi feltételeit.
Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat nem tartalmazza a közraktárjegyek forgatásával kapcsolatos általános forgalmi adóval összefüggő kérdéseket. Ezeket a kormány az adótörvények módosítása kapcsán kívánja rendezni.
Ezúton megköszönöm az Országgyűlés gazdasági, alkotmány- és igazságügyi, további költségvetési és pénzügyi bizottságának, hogy lényegében egyhangúlag általános vitára ajánlotta a javaslatot.
A törvényjavaslat elfogadásával lehetővé válik, hogy a nemzetgazdaság számára hasznos közraktározási tevékenység tovább bővüljön. A fióktelep formában működő közraktárak révén külföldi tőke áramolhat az országba, amely egyidejűleg szélesíti a kis- és közepes méretű vállalkozások rövid távú kölcsönfelvételi lehetőségét is.
Mindezek alapján kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a kormány által benyújtott T/122. számú törvényjavaslatot támogassa.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť