DR. STUMPF ISTVÁN

Full text search

DR. STUMPF ISTVÁN
DR. STUMPF ISTVÁN, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A helyzetet illetően nincs összeférhetetlenség. Gansperger Gyulát, az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatóját a Postabank Rt. közgyűlése a bank igazgatósági tagjává választotta. Valószínűsíthető, hogy a súlyos összeférhetetlenséget ön nem az 1. §-ra, hanem a 13. §-ra alapítja, ami azt tartalmazza, hogy az igazgatóság tagjai e jogviszonyuk fennállása alatt, illetve annak megszűnésétől számított két évig az 5. §-ban megjelölt gazdálkodó szervezeteknél munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló más jogviszonyban nem állhatnak; e törvény hatálya alá tartozó gazdasági társaságoknak ezen időtartam alatt vezető tisztségviselői és felügyelőbizottsági tagjai érvényesen nem lehetnek.
A törvény hatálya alól felmentett társaságok körét a törvény 5. §-a tételesen felsorolja. Ez alatt a tételes felsorolás alatt nem található meg a Postabank. Ha ön arra a d) pontra gondolt, amelyben az Állami Vagyonügynökséghez tartozó és az Állami Vagyonkezelő Rt. tulajdonában lévő társasági részesedés, valamint az ezeket a szervezeteket megillető egyéb vagyon vagy vagyoni jellegű jog, illetve azokat terhelő kötelezettség lenne az a passzus, ami alapján az összeférhetetlenség ön szerint fennáll, akkor azt szeretném mondani, hogy ebben az időben, tehát a törvény hatálybalépésekor az Állami Vagyonügynökséghez és az Állami Vagyonkezelő Rt.-hez nem tartozott semmiféle postabanki részesedés.
Egyébként ha egy harmadik passzusra alapozná az összeférhetetlenséget, arra a megállapodásra, ami a pénzügyminiszter és az Állami Privatizációs Rt. vezérigazgatója között jött létre - egy vagyonkezelői szerződésre, amely nem érinti a tulajdonosi jogosítványokat -, akkor szeretném újra hangsúlyozni, hogy összeférhetetlenség ebben a körben nem áll fenn. Tehát a válaszom: jogilag nincs összeférhetetlenség, ami ezt megszünteti.
Az egy másik kérdés, hogy a kormány mindezekre tekintettel, ha a privatizációs törvény módosításra kerül, és a Postabank egyes vagyontárgyai is az Állami Privatizációs Rt.-hez kerülnek, ebben az esetben természetesen az összeférhetetlenség fennállásával ezt a helyzetet meg fogja szüntetni, de jelen pillanatban ilyen helyzet nincs. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(14.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť