FILLÓ PÁL

Full text search

FILLÓ PÁL
FILLÓ PÁL (MSZP): Igen tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány megalakulásától kezdve azt hangoztatja, hogy folyamatos párbeszédre törekszik a társadalom különböző csoportjaival, és ennek biztosítani kívánja intézményes kereteit is. Felelős kormányzati tisztségviselők szájából komoly ígéretek hangzanak el béremelésekről, nyugdíjemelésekről. Ennyit az ígéretekről - de nézzük a tetteket!
A Munkaügyi Minisztérium megszüntetése, beolvasztása több minisztériumba egyfajta leértékelését jelenti a munka világával kapcsolatos kérdések kezelésének. A társadalombiztosítási önkormányzatok felszámolása, az ott lévő, ellátást segítő vagyon államosítása, a Közmunkatanács megszüntetése puccsszerűen, a szociális partnerek megkérdezése nélkül, minden előzetes konzultációt mellőzve történt.
(15.10)
Mindez rossz üzenet az érdekvédők számára. Arról szól, hogy egy új, a centralizációra és etatizmusra épülő gyakorlat körvonalazódik a párbeszéd helyett. Úgy tűnik, a párbeszéd helyett a kormány diktálni akar, és ez érezhetően elbizonytalanította a szociális partnereket. Hiszen nem követhető a mai napig sem nyilvános jogszabályokban, hogy az újonnan létrehozott minisztériumok milyen feladat- és hatáskörrel rendelkeznek. A társadalmi szereplők nem tudják, hogy kik lehetnek partnereik a kormány részéről.
Ezért kérdezem a tisztelt államtitkár urat: a kormányzati munkamegosztáson belül mely tárcához tartozik az érdekegyeztetés intézményes kereteinek biztosítása? A több tárcát is érintő tárgykörök esetén melyik minisztérium látja majd el a koordinációs feladatokat?
Másodszor: a korábban több oldal közös szándékát kifejező megállapodásokat a jelenlegi kormány magára nézve jogfolytonosnak tartja-e?
Harmadszor: milyen szerepet szán a kormány a szociális párbeszéd intézményes formájának, azaz az Érdekegyeztető Tanácsnak, továbbá nem veszélyezteti-e az érdekegyeztetés kialakult mechanizmusait az, ha a kormány képviselői az Érdekegyeztető Tanács struktúrájából kilépve az egyes szerepelőkkel külön megállapodásokat kötnek?
Végül: a társadalom jelentős rétegeit és csoportjait érintő adózási, költségvetési és járulékfizetési törvénytervezetek vajon a kellő időben eljutnak-e majd a szociális partnerekhez, azért, hogy az érdekegyeztetési fórumokon ezeket érdemben meg tudják vitatni.
Várom az államtitkár úr válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť