DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Ügyrendi észrevételem Kovács Kálmán képviselő úr első interpellációjához fűződik, amit Varga Mihály államtitkár úr válaszolt meg. Ez nevezetesen az az interpelláció, amely a Házszabályban előírt három mozzanat helyett végül is ötmozzanatú interpellációvá vált. Szeretném rögtön előrebocsátani, hogy elnök úr látható igyekezettel működött abban közre, hogy a képviselők a Házszabály szerint járjanak el, tehát észrevételem nem kívánja semmilyen formában sem elnök úr eljárásának a korrekt szándékát kétségbe vonni. Azonban ettől függetlenül is, kizárólag azért, hogy a történtek precedensül ne szolgáljanak, észrevételezem azt, hogy véleményem szerint hiba volt, és nem felelt meg a Házszabálynak az, hogy ebből az interpellációból egy ilyen ötmozzanatos eljárás lett.
Kovács képviselő úr magára vállalta azt a kockázatot, hogy eltért az írásban leadott kérdéstől, és ha ez azzal a következménnyel jár, mint az történt, hogy államtitkár úr azt mondta, hogyha majd szabályszerű interpellációt kap, akkor arra is megadja a szabályszerű választ, ezek után már ezt úgy korrigálni, hogy ismételten belekezdünk az interpellációba, és gyakorlatilag az előbbi két mozzanatot szinte figyelmen kívül hagyjuk, és utána lefolytatódik még egy, az interpellációra előírt szabályok szerinti csörteváltás - elnézést, hogy így fogalmazok -, tehát interpellációs kérdés, válasz és viszontválasz, ez nem elfogadható megoldás, nem járható út.
Még egyszer, ha egy képviselő eltér a Házszabálytól, nem tartja meg, akkor annak legyenek meg szigorúan a házszabályszerű következményei: megfosztja magát attól a lehetőségtől, hogy azon az ülésen az az interpelláció, amit ő valóban írásban előadott, úgy elhangozhassék, és arra a válasz megtörténjék. Tehát ez ily módon orvosolható ne legyen, és még egyszer mondom, a kérdés önmagában nem okozott ebben az esetben olyan problémát, de szükségesnek tartottam ezt megjegyezni azért, hogy ebből az esetből, ami itt történt, precedens a jövőre nézve ne történjék.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť