DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Köszönöm a kérdést, képviselő úr. Tisztelt Ház! Én úgy gondolom, hogy az, amit ön elmondott az árvíz- és a belvízhelyzetről, száz százalékig igaz.
Talán elmondhatnám, hogy amikor november 4-én rátört az ár az országra, és november 5-én én magam is olyan helyzetbe kerültem, hogy helikopterrel megnézhettem a térséget (Taps az MSZP padsoraiban. - Közbeszólások: Gratulálunk!), akkor a köztársasági elnök úr egy másik útvonalon ugyanoda ért, ahova én (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Ó!), és ki tudtuk cserélni a véleményünket, hogy vajon milyen állapotot láttunk mi a helikopterről. Mind a ketten egyetértettünk azzal, hogy tulajdonképpen Budapesttől Fehérgyarmatig egy egybefüggő vízterület borította az országot. Ezt nagyon fontos tudni, mert hiszen ennek egy része árvíz volt, egy másik része belvíz, de valóban egyetlenegy helyen folyt csak mezőgazdasági művelés, egy pici kis kiemelkedő területen.
Ma az a helyzet, hogy 550 ezer hektárral kevesebb a kalászos gabonák vetésterülete, mint a korábbi évben, és különösen súlyos a helyzet az őszi búzát illetően, hiszen itt az elmaradás 447 ezer hektár. A jelenlegi helyzet szerint több százezer hektár maradt őszi munkálatok elvégzése nélkül, az aratást biztosító magvak elvetése nélkül. Egyértelmű tehát, hogy tavaszra rendkívüli intézkedéseket kell hozni annak érdekében, hogy az országot ért károk minél inkább csökkenthetők legyenek. (Zaj.)
Megemlíthetném önnek, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az év végére még megtakarítható valamennyi pénzösszeget az árvíz és belvíz sújtotta területek megsegítésére, a termelők megsegítésére fogja felhasználni. Külön kiemelném, hogy mindazok számára biztosítani fogjuk a vetőmagvakat, akik nem tudják megvenni, számukra is rendelkezésre fog állni a vetőmag. Egy bizonyos mennyiséget beszerzünk durumbúzából, hogy a tavaszi vetést illetően egyáltalán esélyt adjunk egyes térségeknek a talpra állásra.
(15.30)
És természetesen ott, ahol szükséges - akár a tavaszi árpa, ami jelentős mértékben számításba jöhet az őszi vetések pótlásánál, akár a szója, a borsó és egyéb fehérjenövények esetében is -, jelezni fogjuk ezt a lehetőséget. Most például Jugoszláviában a szója vetésterületének növelése és a szójalecitin gyártása ügyében is tárgyaltam. (Folyamatos zaj.)
Arról tudom tehát önt tájékoztatni, hogy egyrészt a kormány - amint az már korábban ismeretes volt - összesen 2,4 milliárd forintot biztosított a belvíz sújtotta területeknél a kárenyhítésre, és a kormány a gátak emelésével, a gátak megerősítésével és a most elfogadásra kerülő (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) középtávú agrárstratégia átalakításával, a támogatási rendszer átalakításával mindenekelőtt közvetlenül a termelőket fogja segíteni, és nem hagyja magukra a bajba jutott gazdákat.
Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť