DR. GIDAI ERZSÉBET

Full text search

DR. GIDAI ERZSÉBET
DR. GIDAI ERZSÉBET (MIÉP): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Elnök Asszony! Miniszterelnök Úr! 1997-ben a költségvetés a Magyar Nemzeti Banktól átvett vagy átváltott mintegy 1700 milliárd forintot kitevő úgynevezett nullkamatozású hitelt, amelyet áttett piaci kamatozású devizahitellé, és ez nagyon súlyos terhet jelent a költségvetés számára. Terhet jelentett, hiszen az MSZP-SZDSZ-kormánykoalíció úgy vette át ezt a pénzt, hogy nem vizsgálta meg ennek hátterét, belső összetételét, és a parlament ismeretek, információk nélkül szavazta meg.
A költségvetésben, különösen az 1999-es költségvetési vitában is kiderült: ez a tehertétel 190 milliárd forintos kamat-visszafizetést, 408 milliárd forintos törlesztést jelent, amely utóbbit újabb hitelfelvétellel kívánnak megfinanszírozni, de ami tovább görgeti azt az óriási belsőadósság-hógolyót, amivel szinte nyomasztó teherként rendelkezik már ez a kormányzat is.
Miután a bevételi oldalon a bevételeknek több mint 60 százalékát a lakossági befizetés teszi ki, ez mindenekelőtt a bérből és fizetésből élők befizetéseit jelenti elsősorban, ezért úgy gondoljuk, hogy jogában áll az adófizető polgárnak tudni, hogy mi történik az ő pénzével, tehát miből finanszírozzák meg ezt az óriási terhet jelentő átváltott, nem tisztázott adósságot. Tehát ezért, miután ennek a belső összetételét sem a költségvetési bizottság, sem a parlament, tehát itt a plenáris ülés nem vitatta meg, tisztelettel kérjük a miniszterelnök urat, hogy kérje fel az Állami Számvevőszéket, amely az alkotmány szerint felelős az állam vagyonáért - márpedig a Magyar Nemzeti Bank állami vagyon -, a közvagyonért, felelős az államháztartás gazdálkodásáért, hogy vizsgálja felül, mi történt ezzel az összeggel, mi ennek a belső összetétele, és erről természetesen adjon jelentést a parlamentnek, illetve a bizottságoknak.
Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť