VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 2000. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslathoz benyújtott kapcsolódó módosító javaslatokról történő szavazás előtt szeretném felhívni a figyelmüket néhány meghatározó körülményre.
Az első háromnegyedévi gazdasági folyamatokról szóló gyorsjelentés igazolja, hogy a gazdaság növekedési, egyensúlyi és inflációs jellemzői 1999-ben az eredeti makroprognózisban szereplő értékek közelében várhatóak. Mind az év hátralévő részében, mind a jövő évben valószínűsíthető, a gazdasági folyamatok szempontjából biztató, hogy az utóbbi egy-két hónapban a növekedés feltételeiben, a fizetési mérleg és az államháztartás pozíciójában, a hazai pénz- és tőkepiacon, továbbá a számunkra meghatározó nemzetközi környezetben egyértelmű javulás jelei tapasztalhatóak. Az elemzés azt is tanúsítja, hogy az a makropálya, amelyet az Országgyűlés idén nyár elején elfogadott a 2000-2002 közötti évekre, helytálló.
A benyújtott módosító javaslatok azt bizonyítják, hogy az elmúlt két hónapban alapos vizsgálat tárgya volt a benyújtott törvényjavaslat. A bevezetőben elmondottak alapján a kormány nem javasolja támogatni azokat a módosító javaslatokat, amelyek megpróbálnak forrásokat átcsoportosítani az Egészségbiztosítási Alaphoz a központi költségvetés terhére. A kormány ezért kizárólag olyan módosító indítványok elfogadását javasolja, amelyek igazodnak a makropálya által meghatározott folyamatokhoz.
A Nyugdíj-biztosítási Alap esetében a bevételi és kiadási oldalt érintő, de az egyenleget nem módosító, korrigáló, a központi költségvetési törvényjavaslattal koherens módosító indítvány elfogadását támogatjuk. Emellett támogatni javasoljuk azokat a módosító indítványokat is, amelyek az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalata alapján a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény pontosítását szolgálják. A támogatott javaslatok célja biztosítani a bírósági jogorvoslat útján megállapításra kerülő jogsértés esetén a jogosultakat megillető nyugellátás késedelmi pótlékkal együtt történő folyósítását, az egyenlő esély elvének érvényesülését valamennyi hozzátartozó esetében, a nyugellátások megtérítési időpontjának havi és évenkénti teljesítési lehetőségét, valamint a megtérítés módját, egyösszegű megtérítést, ha a kötelezett felszámolással vagy végelszámolással jogutód nélkül szűnik meg.
Az Egészségbiztosítási Alapra vonatkozóan - idézőjelben - "csak" a munkanélküli-ellátó rendszer tervezett változtatása miatti számszaki változtatást jelentő módosító indítvány elfogadását támogatjuk. A törvényjavaslatban foglalt változás eredményeképpen a bevételek közül 900 millió forinttal csökken az egészségügyi hozzájárulás előirányzata. Ez eredményromlást eredményez a társadalombiztosítási alrendszerben, de ugyanakkor a Munkaerő-piaci Alap egyenlege ugyanilyen mértékben javul, és így az államháztartási szinten tervezett hiány mértéke nem változik.
Az Egészségbiztosítási Alap vonatkozásában elfogadásra javasolt további módosító indítványok a végrehajtást elősegítő pontosítások. A modellkísérlet 2000-ben folytatódik, amelyben részt vehetnek az idei évben szerződéssel rendelkező szervezők is.
A közbeszerzési törvény hatálya alól az OEP által beszerzett gyógyszerek mellett a gyógyászati segédeszközök beszerzése is kikerül, tekintettel arra, hogy e téren hasonló problémák jelentkeznek.
(18.10)
A bizottsági viták során többen ellenezték ezt a szabályozási elképzelést. Az aggályok eloszlatása érdekében tájékoztatom önöket, hogy a változtatás célja itt többek között az, hogy a közbeszerzési törvény előírt határidejei ne késleltessék az életmentő gyógyszerek sürgős beszerzését.
Az elfogadásra javasolt módosító javaslatok másik része a megyei egészségbiztosítási pénztárak jogi személyiségének megszűnésével kapcsolatos további szükségessé váló jogszabályi változásokat tartalmazzák. Úgy ítélem meg, hogy a kormány által támogatásra javasolt módosításokkal pontosított törvényjavaslat jóváhagyása biztosítja a közeljövő gazdasági kilátásának realizálását, ami elősegítheti azt, hogy a hosszabb távra kiható gazdaságstratégiai kérdések vizsgálatával, azok megoldásával, a mindannyiunk által szükségesnek ítélt reformok megalapozásával foglalkozhassunk.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem, hogy a módosításokkal korrigált törvényjavaslat megszavazását támogassák, egyben a kormány nevében megköszönöm a segítő együttműködésüket. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť