DR. FENYVESSY ZOLTÁN

Full text search

DR. FENYVESSY ZOLTÁN
DR. FENYVESSY ZOLTÁN (MIÉP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mostanában mindenki a költségvetési forrásokat keresi az egyik oldalon, másrészt egyes pénzügyi vezetők és önmagukat szakértőknek kikiáltók féltően óvnak a túlzott bérkiáramlástól a másik oldalon; természetesen csak attól, hogy mások felé ne túl sok bér áramoljon ki, önmagukra ez a visszafogottság nem érvényes.
Ha körülnézünk az országban, hogy a nagy bevásárlóközpontokon és benzinkutakon kívül melyik szektor fellendülése a legszembetűnőbb, akkor azt látjuk, hogy a biztosítók és bankok azok, vagyis nem a termelő szektor. Ráadásul akkor, amikor a bankok alapvető funkcióik egy jelentős részét, a kölcsönkihelyezést alig művelik, mert a magas kamatok miatt azt a vállalkozók, az építkezni kívánók és a lakosság nagy hányada nem tudja igénybe venni. Mégis ezek a bankok mások pénzét felhasználva, irreálisan és irritálóan magas jövedelmeket biztosítanak egyes alkalmazottaiknak és nem csak mindig vezető beosztásban lévőknek.
A Postabank-botrány kirobbanása idején vált ismertté, hogy annak elnöke havi 8,8 millió forintos fizetést vágott zsebre, az OTP egyes vezetői évi százmillió forint feletti, mások több tíz milliós jutalmat kaptak akkor, amikor az OTP-nél egy-egy szociálpolitikai támogatás elintézése egy évbe vagy még hosszabb időbe telik. A közelmúltban pedig a Postabank vizsgálata során derült fény arra, hogy ott egy csupán nyolc általánossal rendelkező igazgató havi 800 ezer forintot, egy gépelni nem tudó és a számítógéphez sem értő titkárnő havi több mint 400 ezer forintot, a szakács havi 300 ezer forintot és 1 millió forint jutalmat, de a sofőr is havi 200 ezer forintot vihetett haza, a hat vezérigazgató-helyettes összesen 260 millió forintos jutalmat kapott. Ráadásul mindezt akkor, amikor az Állami Számvevőszék megállapítása szerint a Postabank az utolsó három év folyamán havonta átlagban több mint egymilliárd forint veszteséget termelt az államnak, hiszen végül az állampolgároktól kellett elvonni azt a 153 milliárd forintot, amellyel a Postabankot megtámogatta a kormány.
Hol voltak ezelőtt három évvel, ezelőtt két évvel azok, akiknek ellenőrizniük kellett volna a Postabankot? Azért nem mondom, hogy ezelőtt egy évvel, mert akkor a Postabank vezetése már lecserélődött. Vagy netán igaz lehetett Princz Gábornak az a mondása, hogy mindenki az ő kezéből eszik, vagy az, hogy mindenkit megvesz kilóra? Senkinek nem tűnt fel a farizeus magatartás, hogy ezek a pénzemberek mindig csak a mások nadrágszíját akarják meghúzni, a sajátjukat sohasem? Nem tűnt fel, hogy amíg bizonyos pénzintézeteknél a fent példaként említett esetek egyáltalán nem egyediek, addig az életüket rendszeresen kockáztató tűzoltók, rendőrök havi huszonegynéhány ezer forintos fizetést kapnak, csakúgy mint a kórházi ápolók? De az említett fizetések töredékét kapják a kutatók, az oktatók, a fizikai munkásokról és a nyugdíjasokról már nem is beszélve.
Mindeközben a jövő évi költségvetésben a bankok társasági nyereségadó-befizetési terve mindössze 22 milliárd forint - vagyis hadd építsenek továbbra is csodapalotákat, hadd áramoljon ki a bér néhány kedvezményezettnek a teljesítménytől teljesen függetlenül! Tudom, könnyen azt lehet mondani, hogy a bankok és különösen a kereskedelmi bankok olyan bérpolitikát folytatnak, amilyet akarnak, de a nálunk állandóan példaként említett Nyugaton aligha fordulhat elő, hogy évek óta sokmilliárdos veszteséges cégből hagynák a pénzt számolatlanul kiáramolni, és bizonyára sokan emlékszünk még a Postabank előtti 1997-es sorba állások idejére, amikor is Surányi György mindenkit félrevezetve bejelentette, hogy a Postabank stabil. Pedig ha valakinek, neki ismernie kellett a valódi helyzetet, hiszen az ő bankjából vitték a pénzt zsákszámra a Postabankba.
Vajon eljut-e a Postabank vizsgálata a valódi felelősökig, a költségvetési források kutatása pedig a valódi forrásokig? Mert ha erre nincs meg a szándék, felesleges költségvetési tételek ide-oda tologatásáról vitatkozni. Várjuk a lényegi változásokat.
Köszönöm figyelmüket. (Rozgonyi Ernő: Bravó! - Taps a MIÉP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť