NÉMETH ZSOLT

Full text search

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ezen a héten csütörtökön és pénteken kerül megrendezésre a Magyar Állandó Értekezlet 2. ülése. A Magyar Állandó Értekezletnek részesei a magyarországi parlamenti képviselettel rendelkező pártok, így az összes jelen lévő politikai erő vezetői jelen lesznek a Magyar Állandó Értekezlet e heti ülésén, a határon túli parlamenti vagy tartományi képviselettel rendelkező politikai erők, illetőleg a magyar kormány képviselői.
A kétnapos tanácskozásnak, én is úgy ítélem meg, immáron nem csupán általánosságokról, elvekről, struktúrákról kell beszélni, hanem konkrét feladatokról, problémákról. A XX. században a magyarság a mozaiknemzetlétet tapasztalta meg, gyakran az egyes nemzetrészek eltérő fejlődését tapasztalhatta meg.
(9.30)
Szándékaink szerint a XXI. századnak a magyarság történetében a szerződéses nemzetté válás időszakává kell válnia. Ennek jogi alapját jelenti számos dokumentum, mindenekelőtt hadd hivatkozzam a magyar alkotmányra, amely hasonlóan Szabó Dezső parafrázisához - "minden magyar felelős minden magyarért" - megfogalmazza azt, hogy a magyar kormány felelősséggel tartozik a határon túli magyarságért.
Idén február 19-20-án alakult meg a Magyar Állandó Értekezlet, összhangban a polgári koalíció kormányprogramjával, felvéve azt a programot, amelyet három évvel ezelőtt a magyar-magyar csúcs intézményének keretében egyszer már megkísérelt a magyar politika megvalósítani, de valahogy nem sikerült folytatni annak idején ezt a nemes kezdeményezést.
Idén tavasszal országgyűlési határozattal egyhangúlag erősítettük meg a Magyar Állandó Értekezlet zárónyilatkozatában foglalt elveket, célkitűzéseket, majd idén nyáron a magyar kormány kormányhatározatban foglalta össze azokat a feladatokat, amivel tartozik a Magyar Állandó Értekezlet vonatkozásában. Ez a kormányhatározat jelölte ki azon hat szakbizottság létrehozásának a feladatát is, amelyek a gazdaság, a szociális kérdések, a kultúra, az oktatás, az euro-atlanti integrációs kérdések, illetőleg a szociális problémák területén hivatottak áttekinti a teendőket, beleértve a jogszabályi teendőket is.
Ennek keretébe fog illeszkedni az a célkitűzés, amit a képviselő úr a határon túli magyarok jogállásával kapcsolatban feladatként megfogalmazott. Hadd hangsúlyozzam, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr a kanadai útján is egyértelművé tette elkötelezettségét e célkitűzés mellett, és azt hiszem, a Magyar Állandó Értekezletnek valóban az egyik legfontosabb feladata lesz, hogy erre vonatkozóan egyértelmű útmutatással szolgáljon az egyes szakbizottságok munkájára nézve.
Az oktatás kérdését szeretném kiemelni a határon túli magyarság problémái közül, ezen belül is az erdélyi magyar magánegyetem létesítésének célkitűzését, amelyet a jövő évi költségvetés kétmilliárd forintos összeghatárig már megtervezett. Reméljük, ez a célkitűzés hozzájárul ahhoz, hogy a határon túli magyarság felsőoktatásában lényegi előrelépésre kerülhessen sor.
Szintén nagyon fontos feladata lesz a Magyar Állandó Értekezletnek, hogy áttekintse a délkelet-európai problematikát, ezen belül a vajdasági magyarság autonómiatörekvéseit, és politikai támogatást nyújtson a vajdasági magyaroknak ezen a területen.
A Magyarok Világszövetségével kapcsolatban pedig hadd jelezzem a képviselő úrnak, hogy a Magyarok Világszövetsége meghívottja a Magyar Állandó Értekezletnek, és bízunk abban, hogy hitelesen fogják tudni képviselni a nyugati magyarságot.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť