ELNÖK (dr. Áder János)

Full text search

ELNÖK (dr. Áder János)
ELNÖK (dr. Áder János): Tisztelt Országgyűlés! Göncz Árpád köztársasági elnök úr meghívására Jorge Sampaio úr, a Portugál Köztársaság elnöke hivatalos látogatáson tartózkodik Magyarországon. Kedves kötelezettségemnek teszek eleget, amikor mai ülésünk vendégét Jorge Sampaio excellenciás urat, Portugália köztársasági elnökét és az őt kísérő delegáció tagjait köszöntöm. (Taps. - A küldöttség tagjai felállva köszönik meg a tapsot.)
Sampaio köztársasági elnök úr hazánkban tett látogatásának különös jelentőséget ad, hogy Portugália és Magyarország múltja, jelene és jövője ezernyi szállal kötődik egymáshoz. Lelki közösségünknek nálunk sajnos nem elég közismert, mégis talán egyik legszebb példája, hogy a portugál nemzeti eposz, a Luziádák szerzője az első portugál királyról mint egy magyar király második derék fiáról emlékezik meg. Miként közösségünket jelzi az is, hogy az elmúlt évszázadokban ugyanazt tették a portugálok nyugaton, mint tettük mi, magyarok a keleti végeken: védelmezték és védtük az európai kultúrát és civilizációt.
Ami pedig történelmi múltunk után a jelent és a jövőt illeti, emlékeztetnünk kell arra, hogy az euro-atlanti integrációs törekvéseinkben mindig fontos, megbízható és segítőkész partnerünk volt Portugália. Kapcsolataink az elmúlt években is töretlenül fejlődtek kulturális és gazdasági téren egyaránt. Erre a partnerségre, együttműködésünk eddigi eredményeire bátran építhetünk a jövőben is.
Bízom benne, hogy NATO-beli szövetségesi kapcsolataink mellett mihamarabb az Európai Unió teljes jogú tagjaként is tovább mélyíthetjük a két ország barátságát és stratégiai együttműködését, hiszen ahogy a portugál közmondás tartja: a jó kapcsolatok alapja a jó barátság.
E gondolatok jegyében felkérem Sampaio excellenciás urat, Portugália köztársasági elnökét, tartsa meg beszédét. (Jorge Sampaio elhagyja a páholyt, végighaladva az üléstermen taps kíséri. Fellép a szónoki emelvényre.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť