CZERVÁN GYÖRGY

Full text search

CZERVÁN GYÖRGY
CZERVÁN GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A szóban forgó törvényhez nem sok módosító javaslat érkezett. Én három ajánlással kapcsolatosan szeretnék véleményt mondani, amelyet Farkas Sándor képviselőtársammal nyújtottunk be.
Az ajánlás 1. pontja alatt szereplő módosító javaslatunk a garantált árral foglalkozik, a garantált ár megfogalmazásával. Az előterjesztésben az átlagos termelési színvonalon termelők önköltségének 70 százalékát el nem érő árról beszél az előterjesztő, ezzel szemben a javaslatunk 80 százalékot meg nem haladó árat kíván elérni. Hogy a különbség jelentős-e vagy sem, sok vagy kevés, azt hiszem, egyszerre mind a kettő. Olyan értelemben, hogy alulról nincs behatárolva a garantált ár, tehát annak mértékét a mindenkori költségvetés teherbíró képessége határozza meg, azt hiszem, nincs lényeges különbség.
(15.50)
Olyan értelemben viszont figyelemre méltó lenne az ajánlás elfogadása, hogy a tőke- és jövedelemhiánnyal küzdő ágazat számára ez pozitív, nagyon komoly gesztus értékű jelzés lenne az agrárirányítás részéről. Másfelől pedig nagyon jelentős és valószínűleg pozitívan értékelendő lépés lenne ez a hitelezők, illetve a bankok szempontjából is. Tehát hangsúlyozni szeretném, hogy csak egy lehetőség kibővítéséről lenne szó a javaslat szerint.
Az ajánlás 3. pontja a terméktanácsokkal foglalkozik. Amennyiben komolyan vesszük a terméktanácsok szerepét, éspedig a termékpályán a rendteremtést, valamint a minőségi termék-előállítás segítését, akkor úgy gondoljuk - és módosításunk erre irányul -, hogy az alaprendeletben szereplő 80, illetve 65 százalékos reprezentációs feltételt a terméktanácsok tekintetében nem volna célszerű kihagyni.
Végül az ajánlás 5. pontjáról néhány gondolatot: a rendtartási törvény eszközrendszerét bővíti az előterjesztés, nagyon helyesen, amit valamennyi frakció támogatott az általános vitában, tehát az állami kezességvállalás, a minőségi felár, az állat-egészségügyi és hatósági díjtámogatás. Ezt az eszközrendszert szeretnénk egy nagyon fontos elemmel bővíteni a javaslatunk szerint, mégpedig a piacvédelemmel, a vámmal kapcsolatos védintézkedések megtételére, alkalmazására vonatkozóan. Szintén nem másról van itt szó, mint az FVM lehetőségeinek bővítéséről a rendtartás keretein belül, mégpedig egyszerűbb államigazgatási eljárást megcélozva.
Köszönöm szépen, és kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák az ajánlásunkat.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť