DR. GÉMESI GYÖRGY

Full text search

DR. GÉMESI GYÖRGY
DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A dohányzásellenes törvény megalkotásakor különösen nehéz helyzettel kell szembenéznünk. A problémák két kérdéskörhöz kapcsolódnak.
Az első a társadalom döntő többségének érintettsége aktív dohányosként vagy éppen passzív, szenvedő félként. A magyar népesség szinte száz százaléka érintett ebben a kérdésben. Másfelől nézve a dohánytermékek termesztése, gyártása és terjesztése mára hatalmas üzletté, iparággá vált, az itt forgó milliárdos nagyságrendű összegek milliárdos nagyságrendű tételeit jelentik a költségvetésnek, az államháztartásnak.
Ezek az összegek persze azt is jelentik, hogy a dohányiparhoz érdekek sűrű szövedéke kapcsolódik. A körültekintő eljárás tehát indokolt, de még a legkörültekintőbb gondolatmenet sem találhat kivetnivalót abban a két nézőpontban, amelyből szemlélve a dohányzásellenes törvény meghozása - hogy úgy mondjam - égetően szükségszerű. Melyek is ezek a megközelítési módok? Az első a már említett anyagi oldal, a bevétel és a kiadás kényes egyensúlya. Mert igaz ugyan, hogy a dohánytermékekhez kapcsolódó adók a bevétel fontos részei, de meg sem közelítik azokat a költségeket, amelyek a kiadási oldalon keletkeznek a gyógykezeléseknél.
A dohányzás egészségkárosító hatása bizonyított, az így kialakuló betegségek gyógyítási költségei pedig döntően az államháztartást, a társadalombiztosítást terhelik. Úgy is mondhatnánk: a dohányzás valódi árát az egész társadalom fizeti meg. Nem véletlenül hozták, hozzák Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban az egyre szigorúbb törvényeket, rendeleteket, nem véletlenül sorolják a komoly rizikófaktorok közé a dohányzást a nagy nyugati biztosítótársaságok is.
Másodszor: az emberi oldalra szeretnék kitérni. Másodszor, de fontossági sorrendben messze legelöl a következő magyar nemzedék egészségi állapota áll. A felmérések kimutatták, hogy a fiatalok Magyarországon egyre korábban veszik először kezükbe a cigarettát, és ami még borzasztóbb, a dohányzók körében nő a fiatalkorú lányok száma. A most fiatalkorú lányok pedig a következő generáció édesanyái lesznek.
Mindent meg kell tennünk gyermekeink védelmében, és mindent meg kell tennünk az elkövetkezendő években születendő magyar gyermekek érdekében! Sem közéleti emberként, sem orvosként, sem sportemberként, sem apaként nem tudok egyetlen olyan érvet sem elfogadni, legyen az bármiféle anyagi érdekkel is támogatva, amely alapján megkockáztathatnánk az ő jövőjüket.
Felszólalásom elején az előttünk álló munkához képviselőtársaim körültekintését kértem, s ezt a kérésemet most megismétlem.
De felhívom mindnyájunk figyelmét arra, hogy a körültekintés mellé még fontosabb értékeknek kell társulniuk. Ezek az értékek a keménység és a határozottság gyermekeink és jövőnk érdekében. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť