DR. KATONA BÉLA

Full text search

DR. KATONA BÉLA
DR. KATONA BÉLA, az idegenforgalmi bizottság előadója: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az idegenforgalmi bizottság 1998. december 16-ai ülésén megtárgyalta a törvényjavaslatot. A bizottság tagjai üdvözölték, hogy ez a társadalom számára rendkívül fontos ügy törvényben is szabályozásra kerül, de többen megjegyezték, az előttem elhangzott bizottsági véleményekkel egybehangzóan, hogy önmagában a törvényi szabályozás természetesen nem fogja megoldani ezt a társadalom számára rendkívül fontos és veszélyes ügyet, ha az összes többi lehetőséget a felvilágosítástól a nevelésig nem tudjuk a jelenleginél hatékonyabban kihasználni.
Most, ahogy Halász képviselő urat hallgattam, rájöttem, hogy a mi bizottságunk - és ebben természetesen az elnöknek komoly szerepe van - elkövetett egy hiányosságot: nem elemezte a jelenlegi és a múltbeli miniszterelnökök dohányzási szokásait, de ezt majd a következő bizottsági ülésen pótoljuk, és mi is ebben az ügyben megpróbálunk kellő módon állást foglalni.
Állást foglalt viszont a bizottság jellegéből adódóan a vendéglátásra vonatkozó szabályok ügyében, és itt többen a bizottság tagjai közül aggályukat fejezték ki. Elsősorban aggályukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy ez a törvény nagyon szűk határidőt szab a vendéglátóhelyek számára a zárt fallal elválasztott külön dohányzó- és nemdohányzó-helyiségek kialakítására 2000. január 1-jén, ami a magyar vendéglátóegységek döntő többsége számára egyrészt fizikailag nem megvalósítható, másrészt tőke hiányában hosszabb távon sem tudnák megvalósítani. Ezért a bizottság úgy gondolja, hogy ezt a határidőt hosszabb tartamban kellene megszabni, és egyben kellene két további olyan lehetőséget adni a vendéglátóhelyek számára, egyrészt valamilyen tőkével, valami alappal segíteni őket abban, hogy megfelelő technikával felszerelhessék a helyiségeiket, másrészt, hogy ne csak egyfajta műszaki megoldás, a fallal való elválasztás legyen a nemdohányzók védelmére használható, hanem egyéb olyan technikai megoldások, amelyek a világ számos helyén ma már működőképesek. Hiszen nemcsak arról van szó, hogy például az Atrium Hyatt éttermeit nagyon nehéz lenne fallal elválasztani egymástól, ha csak a törvény írott betűje szerinti megoldásokat alkalmazhatnánk, hanem a falusi vendéglők többségében ez a megoldás tulajdonképpen a helyiség nagyságából adódóan teljesen alkalmazhatatlan.
Felmerült a bizottsági vitában az az igény is, hogy amennyiben a törvényjavaslatot végső, elfogadott formájában valóban betarthatóra tudjuk alkotni, akkor viszont a szankciókat jobban meg kellene emelni, hiszen semmi értelme nincs olyan törvényeket alkotni, amelyek szankcionálási rendszere tulajdonképpen a mai üzleti világ számára igazából lényegtelen összegeket tartalmaz.
Mindezek ismeretében a bizottság a törvényjavaslatot általános vitára egyhangúlag alkalmasnak tartotta, és a módosító javaslatok elfogadása után elfogadásra is javasolja. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť