DR. KÓRÓDI MÁRIA

Full text search

DR. KÓRÓDI MÁRIA
DR. KÓRÓDI MÁRIA (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Azért kértem csak szót, mert úgy gondolom, hogy a sarkításoknak egy-egy vitában természetesen van jelentőségük, de értelme csak akkor van, ha tárgykörön belül marad. Ha ebből a tárgykörből a sarkítás már kiviszi a témakört, akkor az tulajdonképpen inkább árt a vitának, mint használ.
Ilyen sarkításnak érzem azt, amit az MDF-es képviselő úr elmondott, hiszen nem arról van szó a mi álláspontunk szerint, hogy az államnak nincsenek különböző eszközei, hatósági jogosítványai abban az esetben, ha káros jelenségekkel szemben fel kell lépni. Igenis vannak, jól is van ez, törvényben szabályozott módon. Mi azt gondoljuk azonban, hogy vannak olyan esetek, amelyekben az állami beavatkozás igazából alkalmatlan módon, alkalmatlan eszközzel kerül elkövetésre, és ilyenkor valószínűleg sokkal károsabb, mint amilyen hatást ki tud váltani.
A magam részéről ilyen káros eszköznek tartom azt a tilalmat, amikor megtiltjuk, hogy 18 év alattiak dohányterméket vásároljanak. Nem a dohánytermék miatt! Hanem a magyar jog, a polgári törvénykönyv szerint - és azt gondolom, hogy általában civilizált polgári törvénykönyvek szerint - korlátozottan cselekvőképes személyek is a kiskereskedelmi forgalomban minden korlátozás nélkül részt vehetnek, ebből a dohánytermékek kiemelése csak látszólag szól a dohányzás ellen, valójában egy nagyon kényelmetlen beavatkozás úgy a kereskedelmi forgalomba, mint a családi életbe, például abba, hogy ki veszi meg a nagypapa cigarettáját. Vagy ha a gyerek lemegy vásárolni, külön le kell-e menni dohánytermékért a szülőnek. Tehát ez ilyen szempontból alkalmatlan eszköz. És hogy mennyire alkalmatlanok az ilyen tiltások, csak tisztelettel emlékeztetem a jelenlévőket arra a rendelkezésre, amikor 9 óra előtt nem lehetett alkoholt kapni a boltokban. Hát, nagyon hatásos volt! Ez a mostani vita is tanulság erre.
Kérem, ebben a körben mozogva gondolják végig azt a javaslatot, amelyet mi erről az oldalról mondunk önöknek!
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť