GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság 1998. december 16-án megtárgyalta a T/296. számon a nemdohányzók védelméről, a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvényjavaslatot.
A magyar lakosság egészségi állapotáról nem a legkedvezőbb információkat tudja szolgáltatni a statisztikai rendszerünk. A halálozási okok között a szív- és érrendszerei betegségekben nagyon nagy szerepe van a dohányzás közvetlen és közvetett hatásának. Súlyos gond, hogy a halálokok elsősorban a középkorú korosztályt sújtják, akik - idézőjelben hadd mondjam így - a "vállukon" viszik az országot, akik jelentősen járulhatnak hozzá a gazdaság növekedéséhez.
A kormány az alkotmány 70/D. §-ában foglalt kötelezettségnek tesz eleget, amikor az egészséghez, az egészséges környezethez való jog biztosítását próbálja érvényre juttatni. A bizottságnak az a véleménye, hogy a probléma megoldása nem kizárólag jogi kérdés, jogi eszközökkel nem is megoldható. A törvényjavaslatban a dohányzás korlátozása, a dohányzóhelyek kijelölése, a dohányforgalmazásra vonatkozó előírások és a szankciók egységét próbálják megteremteni. A törvényjavaslatnak nem direkt célja leszoktatni a dohányosokat, és nem kívánja korlátozni a dohányzást, de szabályokat megállapítani szankciókkal a dohányosok számára. A cél a fiatalok és az időskorúak passzív dohányzását kedvező irányba befolyásolni direkt és indirekt eszközökkel egyaránt.
Az a vélemény alakult ki a bizottságban, hogy sajnos Magyarországon is egyre nagyobb számban a fiatal korosztályban szoknak rá a dohányzásra, már az általános iskola felső osztályaiban is egyre jellemzőbb. Aki már dohányzott, az tudja legjobban, hogy aki rászokott, annak számára a leszokás szinte embertelenül nehéz követelményt, feladatot jelent. Ezért gondoljuk azt, hogy a törvényjavaslat a fiatalok rászokását akarja visszaszorítani. Dohányzási korlátozásokat vezet be egyes helyiségekben és helyeken - itt majd pontosabb definíciókra lesz szükség. Arra lenne szükség, hogy a társadalom tagjainak a többsége fogadja el ezt a törvényjavaslatot és tegyen aktívan valamit annak érdekében, hogy ez érvényre is jusson majd.
A bizottsági ülésen szigorítást és enyhítést egyaránt megfogalmaztak a képviselőtársak. Felvetődött, hogy a törvény betartásának nagyon komoly problémája lesz a vendéglátóhelyeken, különösen úgy, ahogy ez az idegenforgalmi bizottságban is megfogalmazódott, falusi környezetben, ahol akár a 200 méteres távolság betartása, vagy a kiskocsmákban, ahol az étkezés, az ivás és a dohányzás hármas egysége együtt valósul meg.
A fiatal nők körében nagyon elterjedt a dohányzás, valamit ennek érdekében is tenni kellene. És a fiatal korosztály védelme érdekében mindenképpen erősíteni kérték a képviselők a szabályokat, különösen középiskolákban és egyetemeken. Bizottságunk javasolja, hogy a vendéglátást érintő szabályokat gondolják újra, és ezt módosító indítványokkal kívánják segíteni.
(10.00)
Több időt kellene hagyni a felkészülésre, mert a törvényjavaslatban lévő kicsit rövidnek tűnik.
A forgalmazás taxatív tiltása nagy valószínűséggel a feketegazdaság felé fogja eltolni a kereskedelmet.
Módosításokkal elérhető, hogy a törvényjavaslat a dohányosok, a gazdaság és az egészségügy szereplői számára is elfogadható legyen. Ugyanakkor hangsúlyozzuk azt, hogy a törvény mellett nevelési programokat is ki kellene dolgozni, mert csak így lehetünk eredményesek.
Összefoglalva: a gazdasági bizottság indokoltnak tartotta a törvényjavaslat benyújtását, módosításokkal ezt elfogadhatónak tartjuk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť