HALÁSZ JÁNOS

Full text search

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS, a társadalmi szervezetek bizottságának előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés társadalmi szervezetek bizottsága az 1998. december 16-ai ülésén vitatta meg a most tárgyalt törvényjavaslatot, s azt 10 igen és 3 nem szavazat mellett általános vitára ajánlja a tisztelt Háznak.
Bizottságunk fontos szerepének tartja, hogy a civil szféra és a parlament között kapcsolatot teremtsen. Ez megnyilvánul abban is, hogy bizonyos üléseinkre civil és társadalmi szervezeteket hívunk meg, és kikérjük a véleményüket bizonyos tárgyalt törvényjavaslatokkal kapcsolatban.
A most tárgyalt törvényjavaslatnál is hasonlóan jártunk el, s meghallgattuk az Országos Dohányfüstmentes Egyesületet és a Dohányzás vagy Egészség nevű szervezet képviselőjét.
Egyébként a bizottsági részletes vita során ezt a kört mindenképpen bővíteni szeretnénk, minden ilyen témában jelentkező szervezetet szívesen hallgatunk meg.
A bizottsági általános vita során az említett szervezetek véleménye röviden abban foglalható össze, a szervezetek üdvözölték, hogy a Ház tárgyalja ezt a törvényjavaslatot - hogy végre tárgyalja -, nagyon is szükségesnek tartották ezt a törvényt.
Természetesen a bizottság tagjai is formáltak véleményt. Engedjék meg, hogy nagyon röviden ezt is összefoglaljam. Elhangzott - mint ahogy a miniszter úr is említette - a bizottsági ülésünkön, hogy minden törvényi szabályozásnál többet ér, ha azok, akik befolyással bírnak embertársaikra, felelősségteljesek ez ügyben is, dolgozzanak akár az egészségügy, akár az oktatás területén, legyen szó akár országgyűlési képviselőkről, vagy akár az ország miniszterelnökéről. Tudjuk például, hogy ez ügyben is nagyon pozitív változásról van szó, hisz nemdohányzó miniszterelnökünk van. (Taps a MIÉP, az SZDSZ és az MSZP padsoraiból. - Dr. Takács Imre: Van egy pozitívum!) Persze ezzel együtt nem kerülhető ki a törvényi szabályozás.
A kérdés most az, hogy ez a törvény, amely előttünk van, alkalmas-e általános vitára. A bizottság többsége azt gondolja, azért alkalmas általános vitára ez a törvény, mert valóban a korlátozással és a forgalmazással foglalkozik; azért is alkalmas, mert foglalkozik az egészségügyi figyelmeztetéssel, a munkahelyi dohányzáskorlátozásokkal, és mint nagyon fontos elemmel, a fiatalok dohányzásának megelőzésével is. Ezek mind olyan elemek, amelyeket az Egészségügyi Világszervezet dohányzásellenőrzési bizottsága is megfogalmazott.
Azok az általános elvek, amelyek már meglévő szakmai fórumokon fogalmazódtak meg, tükröződnek ebben a törvényjavaslatban. Természetesen a részletes vita során ez a törvény is javítható - mint a megfogalmazott javaslatok indítványozták -, s ez szükséges is módosító indítványokkal. Annak a vitának, hogy ez hogyan, milyen mértékben szükséges, a részletes vitánál lesz helye.
Tisztelt Ház! A társadalmi szervezetek bizottsága tehát 10 igen és 3 nem szavazattal támogatja és ajánlja önöknek ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť