HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA, a társadalmi szervezetek bizottsága kisebbségi véleményének előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Amikor a kisebbségi véleményt kialakítottuk és megfogalmaztuk, nem azzal a szándékkal tettük természetesen, hogy ellene beszéljünk ennek a törvénynek, hogy megakadályozzuk az elfogadását, hanem azért - amit többek között Béki Gabriella is megfogalmazott már, hiszen a mi bizottságunknak is tagja -, mert úgy éreztük, az előterjesztett törvény az előző változathoz képest sok tekintetben felpuhult, sok tekintetben megengedőbb, sok tekintetben kevéssé szolgálja a kitűzött célt.
A mai kormánypárti képviselők persze mondhatják erre, hogy az előző tervezet viszont nem került a parlament által elfogadásra. Azt szeretnénk, ha olyan jó megoldás születne, amely az előző, szigorúbb törvényt a mai parlament, mai kormány előterjesztésében elfogadná, s akkor a kölcsönös erények jegyében szabályozódna ez a kérdés.
Halász János alelnöktársam elmondta a civil szervezetek részéről megfogalmazott vélemények egy részét. Másrészről ugyanakkor - amit szintén a jelen lévő civil szervezetek képviselő fogalmaztak meg, sőt prezentáltak is a különböző burkolt, a gyerekek figyelmét felkeltő dohányreklámok bemutatásával - óriási nagy üzlet a dohányüzlet, ezért azok, akik a hatalmas profittal rendelkeznek, a legkülönbözőbb, legagyafúrtabb módszerekkel próbálják a kiskorúakat, a gyerekeket, a fiatalokat, az iskolásokat beetetni, rászoktatni a dohányzásra. A kisebbségi vélemény előterjesztői hiszik, hogy ennek a törvénynek sokkal szigorúbban kell fellépnie a burkolt, a megtévesztő, a gyerekeket káros irányba befolyásoló reklám lehetőségével szemben.
A civil szervezetek képviselőin kívül egy orvosprofesszort is meghallgattunk a bizottsági ülésen, aki elmondta, hogy az ő becslése szerint évente bizony 25-30 ezer plusz-, felesleges halálért felelős a dohányzás. Döbbenetes belegondolni abba, hogy a legutóbbi demográfiai adatok szerint egy évben 30 ezer fővel csökken az ország lakossága; ha nem létezne a dohányzás miatti extra halál, a jelenlegi, amúgy sajnálatosan nagyon alacsony születésszám mellett is legalább szinten tudna maradni az ország népessége.
(9.50)
Azt látjuk egyébként, hogy azokban a skandináv országokban, amelyekben a születések száma nem magasabb a magyarországinál, az emberek 10-15 évvel tovább élnek, legalább a népességfogyás különösen tragikus esete nem következik be. Ahogy a miniszter úr mondta - és ezzel természetesen egyetértek -, néhány nap alatt vagy egy-két év alatt a törvény ezen nem változtathat, de úgy gondoljuk, és a kisebbségi véleményt azért fogalmaztuk meg, hogy a törvény szigorításával még inkább elérhető az a cél, amelyben - gondolom - mindannyian osztozunk.
Végül pedig hadd említsem meg röviden - a módosító indítványokról majd hosszabban beszélni fogunk -, hogy megfogalmaztam egy olyan módosító indítványt, amely a törvényjavaslat címét megváltoztatva a "dohányfüstmentes környezetért" címet adná, annak szellemében, hogy ne csak a nemdohányzókat, hanem talán akaratuk ellenére a dohányosokat is védjük ezzel a törvénnyel. A három nem szavazat tehát nem a törvény ellen, hanem a törvény jobbítása, szigorítása érdekében fogalmazódott meg a társadalmi szervezetek bizottságában.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť