STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA

Full text search

STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA
STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA, az egészségügyi és szociális bizottság előadója: Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves dohányzó és nemdohányzó Képviselőtársaink! Az egészségügyi és szociális bizottság a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló, T/296. számú törvényjavaslatot megtárgyalta, és 12:7 arányban általános vitára alkalmasnak találta. A többségi véleményt megfogalmazó képviselők mindegyike hangsúlyozta, hogy a téma fontossága indokolja, hogy a törvényjavaslatot minél előbb tárgyaljuk, és módosító javaslatokkal javítsuk, néhány ponton szigorítsuk, és minden kibújási lehetőséget megszüntessünk a paragrafusok hatálya alól. Miért szükséges, hogy ebből a törvényjavaslatból minél előbb törvény legyen? Azért, mert mindannyiunknak, a dohányzóknak és a nemdohányzóknak egyformán érdekünk, hogy a társadalom egészségét védjük, felhívjuk a figyelmet a dohányzás ártalmasságára, és csökkentsük, gátat vessünk különösen a fiatal korosztályok dohányzásának.
Magyarországon az elmúlt tíz évben egyre fiatalabb életkorra tolódott a dohányzásra való rászokás. Már nem a felnőttkor környékére, hanem a 15 éves kor tájára vagy az általános iskola felsőbb osztályaira esik. Ha tehát a serdülőkorban, vagyis a 18. életévig nem történik meg a rászokás, akkor remélhetőleg már nem válik erős dohányossá az egyén. A dohányzásra való rászokás szempontjából a legérzékenyebb időszak a serdülőkor, és ezért a serdülőkori dohányzást korlátozni szükséges.
A többségi véleményt megfogalmazó képviselők hangsúlyozták, hogy a törvényi szabályozáson túl szükség van még további eszközökre, mint például az egészségnevelés, különféle, a dohányzás ártalmasságáról szóló rendezvények, és nem utolsósorban a dohányzásról való leszokás támogatása. Hisz a dohányzó emberek nagy része megpróbál leszokni; ha ezt az erőfeszítést honoráljuk, igaz teljesítményként ismerjük el, már sokat tettünk az egészséges, füstmentes környezetért.
Ez a törvényjavaslat a nemdohányzók védelméről, de nem a dohányzók ellen szól. A dohányosokat segíteni kell abban, hogy a szenvedélyükről leszokjanak, hisz a dohányzás is az alkoholhoz és a kábítószerhez hasonlóan a szenvedélybetegségek körébe tartozik, de mivel a dohányos képes ellátni társadalmi feladatait, az alkohol- és a kábítószerfüggő pedig nem, ezért a dohányzás megítélése enyhébb, pedig elterjedtsége nagyságrenddel nagyobb és ebből adódóan veszélyesebb is.
Bizonyított tény, hogy a dohányzás egészségkárosodást okoz és élettartam-veszteséget. A dohányzás okozta károk gazdasági költségei lényegesen magasabbak, mint a dohányipar bevételei. Ezért a dohányzás előretörésének mérséklése pozitív gazdasági eredménnyel jár.
A bizottság többségi véleménye szerint szükséges a reklám kérdésével is foglalkozni és korlátozni azt. Elfogadhatatlan, hogy úton-útfélen találkozunk olyan reklámokkal, amelyek azt sugallják, hogy aki dohányzik, az helyes életmódot folytat.
Különösen károsak azok a reklámok, amelyek a fiatal korosztályokat célozzák meg, és olyan szlogenekkel találják meg őket, mint "légy önmagad, valósítsd meg önmagad, légy szabad", ami bizony nagyon erősen hat fiataljainkra. Tisztelt Ház! A fent említett észrevételek mellett és figyelembevételével a bizottságunk általános vitára alkalmasnak találta a törvényjavaslatot. Köszönöm a meghallgatást. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť