DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés!
Nagyon röviden kívánok reagálni. Őszintén szólva sajnálom, hogy a törvényjavaslat tárgya olyan bonyolult szakmai kérdés, amely igen távol áll a közérthetőségtől, sőt, sok esetben még jogász kollégák sem biztos, hogy minden részletét követni tudják. Ezzel együtt is megköszönöm a támogató felszólalásokat, és különösen azokat a megjegyzéseket, amelyek szinte minden felszólalást áthatottak, amelyek kivétel nélkül utaltak a javaslat hiánypótló és mulasztást orvosló jellegére.
A felvetésekből az elvi jelentőségű kérdések közül röviden reagálnék néhányra. A jelen törvényjavaslat keretein túlmutató felvetések is elhangzottak, ezek közül utalnék Hack Péter képviselő úr szavaira, amikor is sürgette az Alkotmánybíróságról szóló törvény átfogó revízióját és felülvizsgálatát.
Szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat arról az egyébként már ismert körülményről, hogy programunkba felvettük ezt a kérdést, készen állunk, tervezzük ezt az egyeztetést. Természetesen széles körű politikai és szakmai egyeztetés kell hogy megelőzze ennek a javaslatnak a benyújtását.
Egy másik kérdés a megsemmisített jogszabály alapján korábban lefolytatott eljárásban ügyfélként szereplő állampolgárok jogi helyzete, esetleges sérelmének az orvoslása; ez valóban túlmutat a jelen javaslat keretein. Csak annyit jegyeznék meg, hogy rendkívül súlyos elvi, ugyanakkor igen komoly gyakorlati problémákat is felvet ennek a kérdésnek a rendezése. Kérem azt, hogy közösen gondolkodjunk ebben, és a kormány nevében mondhatom, hogy nyitottak vagyunk az előrevivő javaslatokra.
Ami a törvényjavaslat keretei közé illeszkedik - a MIÉP képviseletében felszólalt képviselő úr szavaira reagálnék -, ott nyitottak vagyunk a soronkívüliség megteremtése vonatkozásában. Úgy tudom, hogy be is nyújtottak már erre vonatkozó módosító indítványt. Ez tehát az ügyfél sérelmét bizonyos mértékig enyhíti és orvosolni fogja.
Ami pedig a Wiener képviselő úr által felvetteket illeti - abból is a bírósági ügyviteli szabályzatot, illetőleg a statisztikai adatszolgáltatás szabályozását -, itt kapcsolódnék Salamon képviselő úr szavaihoz. Bízom abban, hogy az új parlamenti munkarend alkalmat fog nyújtani mind a törvény-előkészítő kormányzatnak, mind pedig a képviselőknek arra, hogy az ilyen jellegű mulasztásokat, törvényszerkesztési hibákat - amelyek senki által sem vitatottan ebben az oly fontos kérdésben az 1997-es bírósági reform törvénycsomag kapcsán bizony előfordultak, mert hiszen nem szabályoztak megfelelően olyan alapvető jelentőségű kérdést, mint a bírósági ügyvitel; jogász kollégák tudják, hogy a népszerű nevén "büsz"-nek becézett rendtartás milyen alapvető jelentőségű a bírósági eljárásokban - az új parlamenti munkarend kiküszöbölhetővé, mi több, megelőzhetővé teszi.
Köszönöm támogató szavaikat és megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť