DR. BÁNK ATTILA

Full text search

DR. BÁNK ATTILA
DR. BÁNK ATTILA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Miniszterelnök Úr! Mindenekelőtt megköszönöm a miniszterelnök úr tájékoztatását, melyben az elmúlt félévet érintette, értékelte azt, és melyben az előttünk álló feladatokról is beszélt. Úgy érzem, optimizmusára minden alap megvan, mi is bizakodók vagyunk.
Szeretném biztosítani, miniszterelnök úr, hogy a bizakodásunk alapja elsősorban az, hogy céljaink közösek - és nemcsak a koalíciós szerződés mondatja velem -, ön biztosan számíthat a Független Kisgazdapárt frakciójának támogatására a későbbiekben is. (Taps a kormánypártok soraiban.) Egyetértünk azzal is, amit a miniszterelnök úr megfogalmazott - elsősorban a prioritások vonatkozásában értünk egyet - az elkövetkezendő időszak vonatkozásában. "A tavaszi ülésszak feladatai" - adta a címet a miniszterelnök úr felszólalásának. Tulajdonképpen ebben az értelemben nekünk is ugyanazok a céljaink, mint a miniszterelnök úrnak. Úgy gondolom, hogy a közbiztonság megerősítése, a korrupció visszaszorítása nemcsak a kormánypártok, hanem az egész ország érdeke, és adott esetben ebben bátran elvárhatjuk az ellenzéki pártok támogatását is. Az ügyészségi törvény módosítására kezdeményezett hatpárti egyeztetést a Független Kisgazdapárt frakciója üdvözli, és remélhetőleg e hatpárti egyeztetés során meg tudunk állapodni azokban a kérdésekben, amelyek egy kiérlelt törvényjavaslat hatályosulásán keresztül ugyancsak a közbiztonság javulását fogják eredményezni.
(13.50)
Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Amikor ön "A tavaszi ülésszak feladatairól" címet adta ennek a felszólalásának, engedtessék meg nekem, hogy a hozzánk közel álló minisztériumok elkövetkezendő féléves terveiről beszámolhassak önöknek.
Hölgyeim és Uraim! Álláspontunk szerint a kormány egyik legsikeresebb tárcája a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium. (Derültség és szórványos taps az MSZP padsoraiban.) Az elmúlt félév során olyan feladatokat vállalt magára és fog egyébként meggyőződésem szerint kormányzati támogatással teljesíteni, ami az elmúlt nyolc év összes problémájának megoldását kezdeményezi. Hiszen hallották, több forrásból is beszámoltak: ma már ismert, hogy több mint tízezer zsebszerződés van ebben az országban a földtulajdonok vonatkozásában. Nos, a tárca a zsebszerződések vonatkozásában előterjesztette és folyamatosan terjeszti elő javaslatait; remélhetőleg munkájának következtében a tulajdonviszonyok területén - hárompárti egyeztetést követően - rend lesz.
Nem mehetek el szó nélkül a földhivatalok helyzetének erősítése mellett sem. Valamennyien, akik valaha vettünk vagy eladtunk ingatlant, tudjuk, micsoda problémát okoz, hogy ma Magyarországon nincs megfelelően rendezve a tulajdoni lapok helyzete, hogy nincsenek megfelelően feltüntetve azok az adatok, amelyek az adásvételt akármilyen oldalról befolyásolják. Így hát üdvözöljük a tárcának ezt a kezdeményezését is.
Nem mehetek el szó nélkül a földrészarány-tulajdonok rendezésével kapcsolatos kormányzati elképzelések mellett. Lassan egy évtizedes hiányt pótol ez a törvény, melyet szintén a földművelési és vidékfejlesztési tárca terjesztett elő.
Nem utolsósorban, de mint fontos kérdésről azt gondolom, hogy a magyar vidék lakossága, a magyar parasztság erre az agrártámogatási rendszerre várt, amely végre megoldja azokat a gondokat, amelyeket az elmúlt kormányok a vidékfejlesztés során nem tudtak megoldani. Gondolok itt az újjáalakított FVM-hivatalok vezetőinek és a falugazdászoknak a közreműködésére.
Államtitkár úr, engedje meg, hogy a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőcsoportja nevében megköszönjem önnek és dr. Torgyán József miniszterelnök (Sic!) úrnak (Derültség és taps az MSZP padsoraiban.) eddigi munkáját.
Természetesen nem mehetek el szó nélkül a honvédelmi tárca előtt álló feladatok mellett sem. Önök többször, több alkalommal vonták kétségbe - természetesen az ellenzékre gondolok - azt, hogy ez a tárca jól lesz-e vezetve. Nos, örömmel mondhatom, tisztelt Ház, hogy a brüsszeli NATO-központban hamarosan magyar zászló fog lengeni, és ennek az eredménynek az elérésében a tárcát illeti köszönet. Köszönet érte a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja nevében. (Közbekiáltás az MSZP padsoraiból: Éljen!)
Az előttünk álló feladatok közé tartozik, hogy a Phare-pénzeket felügyelő tárca nélküli miniszter feladata lesz majd a Párkány és Esztergom közötti Duna-híd megvalósítása és az ehhez szükséges összegek előteremtése. Miniszter úr, megköszönve eddigi munkáját, sok sikert kívánunk az elkövetkezendőkhöz. (Moraj és derültség az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)
Végül nem mehetünk el a környezetvédelmi tárca értékelése mellett sem. (Felzúdulás az ellenzéki pártok soraiban.) Nyilvánvaló, hogy ez az a tárca, hölgyeim és uraim, amely a legnagyobb problémákat örökölte, és amely a legsúlyosabb gondokat próbálja megoldani.
Most, a kialakulóban lévő és remélhetőleg a parlamenti vizsgálóbizottság által megállapított hiányosságok után jó munkát kívánok önnek, miniszterelnök úr. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť