DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Nyolc éve már - illetőleg ez már a kilencedik év -, hogy kialakítottuk az Országgyűlés munkarendjét. Nyolc éve formálisan és informálisan sok mindent próbáltunk megtenni azért, hogy átalakítsuk ezt a munkarendet. Meggyőződésem az, hogy a jót nem kell megváltoztatni, de ha mégis megváltoztatjuk, akkor azt kellene vizsgálni, hogy jogszabályszerű-e és előbbre visz-e ez a változtatás. Nem hiszem, hogy ma van ebben az Országgyűlésben olyan képviselő, aki úgy érzi, hogy elegendő időt tud fordítani képviselői munkájára.
Tisztelt Képviselőtársaim! A hét a hétfői, keddi napokon általában plenáris üléssel kezdődik, és hétfő délelőtt frakcióülés van. A szerdai, csütörtöki napok bizottsági ülésekkel telnek, ami a fővárosi képviselőknek ugyan megadja azt a lehetőséget, hogy emellett más munkát is tudjanak végezni, a vidéki képviselők nagy többségének sajnos nem. (Taps a kormánypártok soraiban.) A vidéki képviselők többsége csütörtök délután, este vagy pénteken érkezik haza, és összesen egy, azaz egy egész munkanap áll rendelkezésére arra, hogy ellássa akár az egyéni képviselői körzetéből eredő - ritka az az önkormányzat, tisztelt frakcióvezető-helyettes úr, amelyik szombaton például nyitva tart -, az egyéni képviselői körzetben ellátandó feladatokat.
(14.20)
Fel kell készülnie ezen a hétvégén a bizottsági ülésekre, az egyéb indítványaira, és szombaton megérkezik a futár, és általában kilószámra lehet mérni azt az anyagmennyiséget, amelyet a futár hoz. Egy lelkiismeretes képviselő a szombatját és a vasárnapját végigolvassa, akkor jut nyugodt lelkiismerettel a végére a kiküldött anyagoknak, és hétfőn kezdődik a hét frakcióülésekkel.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, ha jól megnézzük, hogy mitől vannak azok az üres padsorok, amelyek nem egy év óta, nem fél év óta, hanem hosszú évek óta problémát okoznak az Országgyűlésnek, akkor nem hiszem, hogy azért, mert a képviselők nem dolgoznak, mert otthon vannak. A képviselők jó része az egyéni választókerületi munkáját intézi az idő alatt, miközben itt plenáris ülés folyik. A képviselők másik része bizottsági ülésekre készül, és ellát egy csomó olyan feladatot, amely nehezen körvonalazható, de képviselői tevékenységéből ered.
Azt hiszem, ahhoz, hogy a Magyar Országgyűlés igényes munkát végezzen a plenáris ülésen, és igényes munkát végezzen a bizottságban és a választókörzetében, megfelelő időt kell biztosítani a képviselőknek a felkészülésre.
Kérem a tisztelt ellenzéki képviselőtársaimat, ne vitassák el az Országgyűlés többségének és a kormánynak azt a jó szándékú kezdeményezését, amelyben elsődleges szempont a jobb szakmai munka munkavégzés érdekében jobb feltételeket biztosítani, és kérem, hogy támogassák ezt a javaslatot, különösen akkor, amikor ez a magyar Házszabállyal összeegyeztethető, egyetlenegy bekezdésével nem ellentétes, hiszen ez a kilencedik év már, hogy nem a Házszabály szabályozza az Országgyűlés munkarendjét, hanem a házbizottság, illetőleg házbizottsági egyetértés hiányában az Országgyűlés. Kérem azt a támogatást, amely érdemi együttműködést jelentene mindannyiunknak abban, hogy sokkal magasabb szakmai színvonalon lássuk el a munkánkat.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť