DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Miniszterelnök úrnak a beszéde jó alkalmat teremt arra, hogy a parlamenti évad elején, a Fidesz-frakció nevében néhány pontban megfogalmazzuk, hogy mit vár a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja a polgári koalíció kormányától 1999-ben.
Tisztelt Ház! A júliusi kormányalakítás megteremtette annak politikai feltételeit, hogy az országban végre a polgárok akarata szerint működjenek a dolgok. A közösen kialakított kormányprogram által kijelölt úton rövid idő alatt gyors és hatékony intézkedéseket hozott a kormány. Ha visszatekintünk, akkor megállapíthatjuk, hogy a polgári koalíciós kormány hat hónap alatt több munkát végzett el, mint amit más kormányok évek alatt. (Taps és közbeszólások az MSZP padsoraiban.)
Tisztelt Országgyűlés! A polgári kormány eddigi tevékenysége bizonyítja, hogy a bizakodás és az emberek támogatása milyen hatalmas és új energiákat képes felszabadítani, a kormány ennek alapján megvalósította programjának időarányos részét. A polgárok életkörülményeit javító negyven pont teljesítésével megtette a kezdeti lépést: eltörölte a tandíjat; bevezette a gyermekek után járó adókedvezményt; alanyi jogúvá tette a gyest, a családi pótlékot; a lakásépítés forgalmi adójának egy részét visszaigényelhetővé tette, és a fiatalok elsőlakás-vásárlási illetékét a felére csökkentette. De eltöröltük a tankönyveket terhelő forgalmi adót, és megtettük a szükséges lépéseket arra is, hogy megakadályozzuk a közpénzek eltékozlását. Felelős vezetés alá helyezték a társadalombiztosítás pénzeit, és leváltották a százmilliárdokat eltékozló Postabank vezetését.
A kormány véget vetett annak a torz szocialista hagyománynak, hogy egyes emberek a törvény felett állhattak. Az életfogytiglani büntetés a legelvetemültebb bűnözők esetén valóban életfogytiglanig tart majd, szigorodtak a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények és a fegyvertartás szabályai, törvény született a szervezett bűnözésről. Ma, tisztelt Ház, Magyarország polgárai azt érezhetik, hogy a kormányban őszinte szövetségesre leltek mindennapi gondjaik megoldásában, azt érezhetik, hogy végre olyan kormánya van az országnak, amely álviták helyett azokra a kérdésekre összpontosít, amelyek az embereket és családjaikat érdeklik. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz képviselőcsoportja meg van győződve arról, hogy ma jó irányba mennek a dolgok. Magyarország a világ egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága. Idén az Európai Unió növekedési átlaga kétszeresének megfelelő, öt százalék körüli gazdasági növekedéssel számolhatunk, és a várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent a pénzromlás üteme, az év végére átlépi az álomhatárt: 10 százalék alá csökken. Ez növeli meg igazán, tisztelt képviselőtársaim, a forint vásárlóerejének, a jövedelmeknek és a nyugdíjaknak az értékét.
Ma jó irányba mennek az ország dolgai: alig néhány hét van hátra a teljes jogú NATO-tagságig, és az is bizakodásra ad okot, hogy novemberben megkezdődtek az Európai Unióval való tagfelvételi tárgyalások, és a tervezett ütemben haladnak.
Tisztelt Ház! Meggyőződésem, hogy egy ország helyzete akkor tekinthető jónak, hogyha polgárai valódi esélyt látnak terveik és álmaik megvalósítására. Ennek az esélyét teremtette meg a Fidesz által vezetett kormány első fél éve. A kormány ez idő alatt olyan alapokat rakott le, amelyekre idén már biztonsággal lehet támaszkodni. 1999 Magyarország számára a nyugodt, kiegyensúlyozott építkezés esztendeje lesz. A Fidesz-frakció a kormánytól azt várja, hogy folytassa a polgárokkal közösen kialakított programja megvalósítását, a családok, a biztonság, a közpénzek elfolyásának meggátolása, az emberek egészsége és gyarapodása érdekében.
A kormánynak 1999-ben az lesz a dolga, hogy végrehajtsa az adóreformot, elvégezze az egyetemi integrációt, kidolgozza a beteg egészségügy átalakításának irányelveit, létrehozza a társadalmi párbeszéd, az érdekegyeztetés európai formáit, segítse a határon túl élő magyarságot, bevigye Magyarországot a NATO-ba. De nagyon fontos az is, hogy a bank- és értékpapír-felügyeleteknek a megerősítésével úgy alakítsa át ezt a rendszert, hogy az képes legyen megvédeni a polgárok nehezen megtakarított pénzeit.
Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja - átérezve azt a felelősséget, amit a polgárok a választásokon ráruháztak - 1999-ben is aktívan fogja támogatni az Orbán-kormányt egy modern, hagyományaira büszke, polgári Magyarország kialakításának törekvéseiben.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť