DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Az Országgyűlés munkáját megkönnyítené, ha az ellenzék az előttünk álló ülésszakban nem az MSZP akcióprogramjában megfogalmazottakat követné, melynek lényege: megbuktatni a kormányt. Idézek az elhíresült tanulmányból: "El kell kezdeni beszélni a kormány és a kormányfő alkalmatlanságáról, a rendszer diktatórikus jellegéről. Alternatívát kell felkínálni tűrés helyett, elég volt, állj, ne tovább magatartást kell sugallni."
Véleményünk szerint a kicsinyes és személyeskedő politizálás helyett most már azzal kellene foglalkoznia a szocialista és szabaddemokrata agytrösztnek, hogy megoldást keressen az ország nyomasztó gondjaira. Meggyőződésünk, hogy a jelenlegi kormány és az egész társadalom legfontosabb feladata a korrupció visszaszorítása. Az előző kormány szinte semmit nem tett a korrupció visszaszorítására, sőt Magyarországon 1994 és '98 között az ilyen jellegű bűncselekmények megduplázódtak. A Boldvai-ügy, a Postabank, az olajgate, a Nyírfa, a Co-Nexus és a tb-önkormányzatok jól jellemzik a szocialista-szabaddemokrata kormánykoalíció négyéves tevékenységét.
A Horn-Kuncze-kormány együtt élt a korrupcióval, s nemhogy meg sem kísérelt tenni ellene semmit, még miniszterei is gyanús ügyletekbe keveredtek. Suchman Tamás például azt nyilatkozta a Tocsik-üggyel kapcsolatosan, hogy nem az ÁPV Rt. a korrupt, hanem ilyen a világ. Ennél még megdöbbentőbb Horn Gyula január 18-ai, televízióban tett nyilatkozata, amikor a műsorvezető kérdésére, hogy igaz-e az a sajtóértesülés, miszerint Meciar pártja, illetve néhány MSZP-hez tartozó ember olajügyekbe keveredett, annyit mondott: nem tud róla, nem is foglalkozik a kérdéssel és - szó szerint idézem - "ha igaz, akkor mi van".
A polgári koalíciós kormány és természetesen a Magyar Demokrata Fórum nem hajlandó együtt élni a korrupcióval, s mindent megtesz annak érdekében, hogy a meglévő kiskapukat bezárja, megteremtse a tiszta közélet lehetőségét, és ezzel esélyegyenlőséget teremtsen, hisz jogállamban élünk, amelynek alapja az önkéntes jogkövetés.
Képviselőtársaim előtt is ismeretes, hogy Dávid Ibolya igazságügy-miniszter asszony kezdeményezésére és vezetésével korrupcióellenes törvénycsomag készül. Ennek lényege: átvizsgálva az egész jogrendszert, kiszűrjük és megváltoztassuk azokat a jogszabályokat, amelyek a korrupcióra adnak lehetőséget. Ez nyilvánvalóan óriási feladat, hiszen számtalan törvényt kell módosítani, köztük a bankokkal összefüggő, korrupcióra lehetőséget adó törvényeket is.
Az elmúlt években elburjánzott korrupció visszaszorítása a Magyar Demokrata Fórum választási programjának egyik fő célkitűzése is volt, ezért frakciónk mindenben támogatja az igazságügy-miniszter és a kormány korrupcióellenes törvénycsomaggal kapcsolatos összes elképzelését.
Egyébként a miniszterelnök úr a mai és a korábbi beszédében is megerősítette, hogy a kormány hadat üzen a korrupciónak. Ezzel kapcsolatosan idézem a miniszterelnök urat - nem a mai, hanem a Vigadóban elhangzott beszédét -: "Tisztességes és becsületes országban akarunk élni, olyan országban, ahol mindenki szemében erény, ha betartjuk a törvényeket, erény, ha tisztességesen adózunk, és erény, ha világosan különbséget teszünk jó és rossz között."
Tisztelt Országgyűlés! Reménykedünk, hogy az ellenzék felhagy a "minél rosszabb, annál jobb" politikájával, a továbbiakban az ország érdekeit tartja szem előtt, és a mazsola- és üveggyöngy-gyűjtögetés helyett energiáit a valódi gondok megoldására fordítja.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť