KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A miniszterelnök úr az elmúlt héten foglalkozott az ország helyzetével és a jövőbeni feladatokkal. Ezt nem a parlamentben tette. Mi egyetértünk a hagyományteremtés szándékával, ami év elején egy ilyen helyzetértékelésre vonatkozik. Ugyanakkor azonban olyan hagyományok teremtésével nem értünk egyet, amelyek arra szándékoznak a jövőre vonatkozó hagyományokat teremteni, hogy mindenki toborozzon magának közönséget, és ott mondjon, amit akar, különösebb vita nélkül. A véleményünk ugyanis nem változott a tekintetben, hogy egy ilyen kérdésről valóban itt, a parlamentben érdemes komolyan, megfontoltan vitatkozni. Nem helyettesítette a mai rövid vita egy ilyen vitának a szükségességét.
Nem véletlen azonban, hogy ez történt, hiszen ez beleillik a sorba, abba a sorba, azon intézkedések vagy cselekvések sorába, amelyek az elmúlt hónapokban igyekeztek eljelentékteleníteni, zárójelbe tenni a parlamentet. Gondolok itt az ellenőrzési szerep korábbi korlátozására - a megfigyelési ügyben a vizsgálóbizottságok megalakításában -, de akár a parlamenti viták formálissá tételéről is beszélhetek, utalva arra, hogy többször előfordult, hogy csak ellenzéki képviselők ülnek a Házban, és vitatkoznak üres kormánypárti sorok előtt anélkül, hogy valóban érdemi vitára kerülne sor.
Most tervezi a parlament megváltoztatni az ülésezési rendet egy új munkarend fedőnevű elképzeléssel, a hatékonyabb működés vagy a tervszerűbb működés jegyében. Tisztelt Képviselőtársaim! Hatékonyabb lesz az a működés, amelynek során - mint ahogy a legújabban a kormány által kiosztott törvényalkotási menetrend is tartalmazza - ülésnaponként több mint egy törvényt kellene elfogadnunk? Ez a hatékonyság valóban?!
Tisztelt Képviselőtársaim! Tervszerűség az, amikor a kormány most már hetente változtatja az elkövetkezendő fél évre vonatkozó törvényalkotási menetrendjét? Ez lesz az a tervszerű működés, ami segíteni fogja, hogy a parlament megfontolt döntéseket hozzon? Tisztelt Képviselőtársaim! Segíti a parlament működését az, hogy nem kerül sor érdemi vitákra a parlamentben? Egy menetben lezavart általános vitákkal akarjuk egymást meggyőzni saját álláspontunk igazáról, vagy akarjuk a másik javaslatait figyelembe véve módosítani a saját elképzeléseinket? Valóban ez lesz a hatékony parlamenti munka az elkövetkezendő időszakban? Nem arról van talán szó, hogy a parlamenti munka szavalókórusok versenyévé válik, ami megfelelő módon fogja majd előkészíteni a kormánypárti pecsétnyomó szerep kiteljesítését? Valóban ezt akartuk, tisztelt képviselőtársaim?
Ami a másik fontos feladatot, az ellenőrzést illeti, valóban meg tud felelni akár a kormánypárti képviselő, akár az ellenzéki képviselő az ellenőrzési feladatának akkor, amikor egyharmadára csökken a napirend előtti felszólalások lehetősége, az azonnali kérdések, a kérdések lehetősége, vagy egyharmaddal csökken az interpellációk lehetősége? Önök ezt az állapotot tudomásul veszik, tisztelt képviselőtársaim?! Önök így meg fognak vajon tudni felelni a választópolgárok elvárásainak?! Meg fognak tudni felelni az országgyűlési képviselővel szembeni általános elvárásoknak?! (Dr. Medgyasszay László: Igen.) Tisztelt Képviselőtársaim! Balsai képviselő úr mondja, hogy igen (Dr. Balsai István: A Medgyasszay volt!), akkor ez új vonás lesz az ön képviselői munkájában a jövőben. (Derültség az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! A rendszerváltáskor még egyeztetett és egyetértő követelés volt a parlament folyamatos ülésezése. Valóban két szempontból tettük ezt, mert tudtuk, hogy a jogrend átalakításában nagyon nagy feladataink vannak, és ezek még nem múltak el, és ellenőrizni akartuk a végrehajtó hatalmat, mert parlamentáris demokráciát akartunk annak idején mindnyájan. Szerintem még most is parlamentáris demokráciát akarunk, aki pedig a parlamentáris demokrácia valódi híve, az nem támogathatja a parlamentet eljelentéktelenítő, zárójelbe tevő akarat támogatását, az nemmel fog szavazni ebben a vonatkozásban. Az SZDSZ pedig a parlamentáris demokrácia híveként nem fogja támogatni az ülésrend megváltoztatását, kérem, önök se tegyék.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť